Pe cât este de riscanta, afacerea cu plante poate aduce succesul într-un timp scurt. Pentru asta este însa nevoie de investitii constante, pasiune si munca.
Oltenia Garden este o firma care comercializeaza plante de interior si de exterior si ofera servicii complete pentru gradina si gradinarit (proiectare, amenajare, întretinere periodica). Aceasta si-a început activitatea în urma cu sase-sapte luni, prin asocierea a trei prieteni - Bogdan Buzatu, Marian Balica si Ionut Pârvu.
"Suntem buni prieteni. Am copilarit împreuna. Ionut a stat zece ani în Italia. Acolo a facut cursuri de peisagistica si a lucrat la o firma în domeniu", a declarat Bogdan Buzatu. Ionut Pârvu s-a întors în tara si a decis, împreuna cu bunii sai prieteni, sa investeasca într-o afacere dintr-un domeniu în care se pricepeau cel mai bine - proiectarea, amenajarea si întretinerea gradinilor. "În România, nu prea s-a pus accent pe acest tip de activitate. În afara însa este un domeniu foarte dezvoltat. La o casa, 40% din frumusete este data de plantele din gradina", a spus Buzatu.

"Ofera satisfactii, dar este foarte riscanta"

Pentru început a fost însa nevoie de o investitie de 150.000 de euro. Banii au fost folositi pentru achizitionarea unui teren de 2.000 mp si a aproximativ 300 de specii de plante, arbori si arbusti. "E o afacere frumoasa. Exista un anumit confort psihic atunci când te ocupi personal de îngrijirea plantelor sau de amenajarea unei gradini. Ofera satisfactii, dar este foarte riscanta si, deci, stresanta", a precizat Bogdan Buzatu, care a explicat ca pot oricând aparea diverse boli la plantele pe care le au în marea lor gradina si în sera. În plus, oferirea garantiei pentru flori poate aduce pierderi, mai ales ca, neîngrijite corespunzator, ele pot muri. Alt impediment este si vremea.
"Trebuie sa fii mereu în garda. Daca vremea se schimba, pot aparea probleme - majoritatea plantelor comercializate sunt aclimatizate, însa portocalii si lamâii sunt mai sensibili", a spus Buzatu.

"Suntem maleabili si avem multa rabdare"

Cu toate acestea, Oltenia Garden este o afacere înfloritoare. Daca initial la firma erau angajate doar sase persoane (cu cei trei asociati), acum sunt noua. Si în ceea ce priveste clientii lucrurile au progresat. La început erau doar trei-patru vizitatori pe zi, iar acum firma realizeaza zilnic trei amenajari de curti. În plus, cei trei asociati planuiesc sa se extinda - urmeaza în cel mai scurt timp sa deschida un nou punct de lucru, pe o suprafata de 7.000-8.000 de metri patrati, si alte câteva în orase din Oltenia.
Reteta succesului a dezvaluit-o chiar Bogdan Buzatu, care mai e implicat într-o afacere si care stie ca important este ca fiecare client sa fie multumit: "Afacerea a mers foarte bine. Suntem maleabili si avem multa rabdare. Am încercat în permanenta sa ne întelegem cu clientii, am facut compromisuri, am lasat de la noi, astfel încât sa fie multumiti". Ingredientele succesului nu se opresc aici. Cei trei asociati au facut investitii constante, au pus pasiune si au muncit cot la cot cu angajatii atât pentru a duce la îndeplinire sarcinile, cât si pentru a forma o echipa. "Colectivul a contribuit foarte mult la dezvoltarea afacerii. Ne respectam între noi. Nu exista o relatie patron-angajat. Sunt angajatii nostri, dar si prietenii nostri", a precizat Buzatu.