Stabilit in Craiova de peste 20 de ani, "olteanul" Georg Bergmann s-a hotarat sa-si deschida propria afacere dupa ce a lucrat foarte multa vreme ca reprezentant al Steilmann. Productia merge in totalitate in tarile UE.
Investitia intr-o fabrica de confectii care sa lucreze in sistem lohn pentru Occident se dovedeste o afacere promitatoare, avand in vedere ca majoritatea companiilor straine cauta forta de munca ieftina si calificata in domeniu. La acest lucru s-a gandit si Georg Bergmann, cetatean german stabilit de peste 20 de ani la Craiova. Originar din Gelsenchierchen, Germania, Bergmann a lucrat multa vreme ca reprezentant in Romania al Steilmann, astfel incat cunoaste foarte bine cum se face o afacere in acest domeniu. Omul de afaceri se considera oltean, mai ales ca s-a casatorit cu o romanca si are un copil care tocmai a terminat un liceu craiovean. "In Germania merg o data sau de doua ori pe an. Aici, in Craiova, ma simt insa acasa. Am foarte multi prieteni", a spus acesta. Anul trecut, craioveanul a infiintat SC BERGMANN GROUP SRL si s-a hotarat sa lucreze pentru el. A inchiriat un spatiu de 4.000 de metri patrati in incinta Parcului Industrial Craiova si l-a dotat cu cele mai performante utilaje. "Am investit aici circa 500.000 de euro, in afara de reabilitarea spatiului. Visez de mult sa am propria afacere, dar mai intai a trebuit sa fac rost de bani pentru investitii. Am cumparat utilajele in leasing si in rate din Germania si am pornit afacerea. Am avut noroc sa gasesc o banca care a acceptat sa-mi finanteze o parte din investitie. Acum am 160 de angajati si afacerea merge promitator", a declarat Georg Bergmann.
Firma pe care o patroneaza lucreaza in sistem lohn pentru companii din Germania, Spania, Italia si Anglia.
Conditii de munca optime
Cea mai apriga concurenta pentru firmele din domeniul confectiilor vine din partea producatorilor chinezi si turci, care ofera produse slabe calitativ, dar foarte ieftine. Patronii din acest sistem spera ca tarile UE vor adopta masuri protectioniste impotriva invaziei de produse chinezesti si turcesti. "Noi incercam sa mentinem un raport echitabil pret-calitate. Nu vrem sa lucram pentru milionari, ci pentru milioane de oameni. Este un concept dupa care s-a orientat la inceputuri si Steilmann. Nu este o afacere usoara, cheltuielile le amortizezi intr-o perioada mai mare de timp, dar poti lasa ceva durabil. Vremea atelierelor de confectii cu 20-30 de angajati a trecut. Muncesc mult in fiecare zi, dar stiu ca muncesc pentru mine. Vin dimineata la 8.30 si seara plec ultimul, dupa ce inchid fabrica", s-a destainuit Georg Bergmann. Pentru ca a vazut care sunt conditiile oferite de alte fabrici in aceasta industrie, omul de afaceri s-a ingrijit ca potentialii parteneri sa aiba ce vedea atunci cand ii viziteaza halele de productie. De asemenea, angajatii au aici conditii de munca mai bune ca in alte parti: aerisire vara si caldura iarna, cantina, vestiare, cabinet medical etc. De altfel, Georg se mandreste cu faptul ca 80% din angajatii actuali ai firmei lucreaza aici inca de la deschidere, pe o piata unde mobilitatea fortei de munca este foarte mare.
In consecinta, conducerea firmei intentioneaza sa deschida in curand o noua linie de productie si sa mai angajeze personal. Viitorul suna bine, avand in vedere ca cifra de afaceri pe sase luni este de aproape 18 miliarde de lei vechi.