In 2006, olandezii, austriecii si francezii au ocupat primele trei locuri in topul marilor investitori straini din Romania, cu sume ce depasesc, fiecare, 1 milion de euro.
Daca olandezii ocupa primul loc in ceea ce priveste suma investitiilor, cu peste 3 milioane de euro, italienii, aflati pe locul cinci din punct de vedere al volumului investitiilor, ocupa insa prima pozitie in privinta numarului de companii prezente in tara noastra, cu circa 21.000, detinand 16,26% din numarul total.
Austriecii au investit circa doua milioane de euro si s-au clasat pe locul doi. Pe locul trei in top sunt oamenii de afaceri francezi, care au investit anul trecut in Romania 1,6 milioane de euro.
ßi investitorii germani au gasit in Romania un mediu bun pentru dezvoltarea afacerilor lor. Situati pe locul patru din punct de vedere al valorii investitiilor, cu 1.500.000 de euro, numarul companiilor germane reprezinta circa 10% din totalul companiilor straine, cu un numar de peste 14.000.
Datele care ne-au fost furnizate de catre Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), arata ca cei mai multi investitori straini s-au orientat spre industria constructoare de masini si componente auto, electronice si electrocasnice, precum si industria materialelor de constructii si producerea de bio-diesel.
Specialistii spun ca motivul pentru care industria materialelor de construtii a fost printre domeniile preferate de investitorii straini este "boomul pietei imobiliare din Romania", in timp ce investitiile masive in producerea de bio-diesel se datoreaza solului fertil care favorizeaza culturile de plante tehnice.

Eger, Renault si Saint Gobain, investitori straini de top

Investitorul EGER este o companie austriaca activand in domeniul prelucrarii lemnului. Reprezentantii firmei au implementat un proiect in valoare de 210 milioane de euro, urmand ca pana la sfarsitul acestui an valoarea acestuia sa ajunga la 500 de milioane de euro.
Un alt mare investitor strain este filiala indiana a companiei franceze Renault, care a demarat un proiect in valoare de 215 milioane de euro in domeniul constructiilor de masini, fabrica urmand sa produca cutii de viteza.
ßi francezii s-au grabit sa investeasca in productia de cutii de viteza. In 2006, compania Saint Gobain, lider mondial in materiale de constructii, a investitit 130 de milioane in tara noastra. Mai mult, si pentru anul acesta compania Saint-Gobain si-a propus finalizarea in martie, la Ploiesti, a unei fabrici de vata de sticla, in urma unei investitii de 33 de milioane de euro, dupa cum au declarat ieri oficialii grupului francez. Grupul a mai anuntat ca va construi anul viitor o linie de productie a parbrizelor, pentru care va investi 50-70 de milioane de euro, principalul potential client fiind grupul Renault, si ca va aloca 25 de milioane de euro pentru o unitate de tratare termica a geamurilor utilizate in constructii.

Tigari chinezesti la Calarasi

ßi investitorii chinezi se fac vazuti pe piata romaneasca. Compania chineza Sinorom va construi o fabrica de tigari la Calarasi, investitia ridicandu-se la 100 de milioane de dolari.
Datele furnizate de Banca Nationala a Romaniei, pentru primele zece luni ale lui 2006, suma investitiilor straine directe atrase de Romania a inregistrat valoarea de 7,921 miliarde de euro, in crestere cu aproximativ 90% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut
Cea mai importanta componenta a investitiilor straine directe atrase de Romania au reprezentat-o participatiile la capital, cu o valoare de peste 3.600 de milioane de euro, reprezentand circa 46% din volumul total de investitii straine directe.
Prognoza ARIS pentru 2007 arata ca vor prevala investitiile Greenfield, cu valori foarte ridicate.