Cu ocazia Zilei Petrolistului, ce se sarbatoreste in fiecare an la data de 8 septembrie, Mihai Lupu, directorul general al Oil Terminal Constanta a sustinut ieri o conferinta de presa la sediul companiei. Cu acest prilej, managerul general al singurei companii din Romania specializata in stocarea si operarea produselor petroliere importate sau exportate de tara noastra prin Portul Constanta a afirmat ca in ciuda unui complex de imprejurari nefavorabile, dintre care se remarca conflictul din Orientul Mijlociu si inchiderea rafinariei RAFO Onesti profiturile societatii constantene nu s-au diminuat, iar programul de investitii nu a fost afectat.
Astfel, in primele 7 luni ale anului 2006 Oil Terminal Constanta a inregistrat un profit brut cumulat de 850 mii RON, cifra ce reprezinta cu 18% mai mult decat profitul prevazut, in timp ce profitul net realizat la sfarsitul lunii iulie a.c. a fost de 501 mii lei. Aceste rezultate financiare au fost obtinute in conditiile in care razboiul din Orientul Mijlociu a determinat marile companii petroliere din Romania cum ar fi Petrom sau Rompetrol sa-si diminueze exporturile de produse petroliere cu 100.000 tone, fapt ce a scazut corespunzator si incasarile Oil Terminal prin instalatiile careia ar fi trebuit sa se deruleze exportul petrolului respectiv, a aratat Lupu. O alta imprejurare nefavorabila pentru Oil Terminal a fost inchiderea in urma cu 4 luni a rafinariei RAFO Onesti care constituia un partener de afaceri important al firmei constantene, avand in vedere ca 15-16% din veniturile Oil Terminal proveneau din serviciile prestate catre rafinaria onesteana. Din fericire, renuntarea la anumite cheltuieli si un management eficient au condus la nediminuarea profitului companiei. De altfel, reducerea cheltuielilor nu a afectat programul investitional al firmei Oil Terminal care intentioneaza sa-si construiasca propriile centrale termice tot in vederea micsorarii costurilor societatii.

Oil Terminal isi va spori capacitatea de stocare cu 550 mii tone

Insa cea mai importanta investitie vizeaza transferul activitatii de la Depozitul Sud catre Depozitul Nord si sporirea capacitatii de depozitare a produselor petroliere cu inca 550.000 tone, a declarat Mihai Lupu. Pentru acest proiect investitional pentru care este in curs de elaborare un Master Plan si pentru alte obiective prioritare, Oil Terminal intentioneaza sa cheltuiasca numai in acest an 110,8 mil RON. Avand in vedere profitul obtinut, Oil Terminal a reusit sa creasca salariile angajatilor cu mai mult de 100% fata de anul precedent si a efectuat mai multe lucrari de modernizare si reparatii printre care cabinete medicale si stomatologice, schimbarea a 7 km de conducte, reparatia si modernizarea unei cladiri din incita unitatii in care a fost amenajat un centru de perfectionare a personalului propriu in domeniul IT, repararea a 1100 mp de drumuri, etc. De asemenea, Mihai Lupu a mai precizat ca reprezentantii Oil Terminal au participat la negocierile demarate de Ministerul Economiei si Comertului in vederea realizarii oleoductului Constanta- Trieste. In privinta relatiilor tensionate cu liderul sindicatului Oil Terminal, Lupu a afirmat ca aceasta persoana creeaza tensiuni artificiale in randul salariatilor companiei intrucat nu a inteles faptul ca nu trebuie sa se amestece in activitatea manageriala a societatii si in plus liderul sindical nu mai reprezinta nici interesele angajatilor firmei, intrucat nu-i consulta inainte de a intreprinde anumite actiuni cum ar fi cele in instanta. Cat despre conflictul in justitie cu Fondul Proprietatea, directorul general al companiei a afirmat ca acesta se datoreaza deciziei conducerii Oil Terminal de a nu se plati dividendele nici catre Fondul Proprietatea, nici catre Ministerul Economiei si Comertului, pana la solutionarea litigiului.