Investitorii par sa fi prins gustul investitiilor in zona agricola a Doljului. In comuna Mischii va fi construit un parc eolian cu 20 de statii pe o suprafata de sapte hectare de teren, proiectul fiind in prezent la stadiul de emitere a certificatului de urbanism. Alt investitor vrea sa amenajeze la Maglavit un sistem de producere a energiei verzi, iar la Gighera italienii de la Riso Scotti, celebrul producator mondial de orez, vor culege anul acesta prima productie de pe o suprafata de 1.100 de hectare. "Acolo s-au refacut canalele de irigatie, iar patronul a zis ca este un pamant fertil ca al Nilului", au declarat oficialii CJ Dolj.
Acestia au precizat ca patronul italian vrea sa extinda suprafata cultivata cu orez la 4-5.000 de hectare. Intentia nu este scutita de probleme. Terenurile pe care ar urma sa cultive orezul nu sunt comasate, taranii nu vor sa vanda pamantul, dar nici nu cultiva orez pe el din cauza costurilor mari.
In timp ce unii investitori dau tarcoale Doljului, cei autohtoni se plang ca nu au cui vinde marfa. Este cazul crescatorilor de lubenite din Dabuleni, care raman cu pepenii nevanduti deoarece nu exista un intermediar bine organizat care sa preia marfa si sa o distribuie. Potrivit oficialilor CJ Dolj, piata de gros nu este o solutie deoarece construirea ei ar duce la cresterea costurilor productiei. "Piata de gros, care, de fapt, este o cladire de cinci-zece milioane de euro, nu rezolva problema acestei zone. Celor din Dabuleni le trebuie o firma privata care sa le distribuie produsele. Am identificat o suprafata de 3,5 hectare in extravilanul orasului Dabuleni pe care o vom betona. Aici vom pune un cantar, vom introduce alimentare cu apa si vom crea spatii de depozitare. Conform unui studiu realizat printr-o cooperare transfrontaliera, piata de gros ar trebui amplasata in comuna Teasc", a spus presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. Federatia Agrostar a solicitat guvernului, MAPDR si AVAS ca productia de pepeni din localitatea Dabuleni sa fie achizitionata de piata de gros, mentionand ca producatorii locali nu o pot vinde din cauza cantitatilor prea mari. De asemenea, Federatia a solicitat celor trei institutii crearea de conditii favorabile pentru incheierea unor contracte cu hipermarketurile din tara.