Problemele existente la Mittal Steel si industria metalurgica, inclusiv cele legate de legislatia din acest domeniu, au fost dezbatute in cadrul intilnirii care a avut loc simbata, la club Sidex, intre ministrul Muncii, Paul Pacuraru, si liderii a trei sindicate importante din Combinat, respectiv FSS Metarom Galati, UTSL si Forum, la care a participat si presedintele filialei locale a Cartel Alfa, Constantin Lungu.

Una dintre nemultumirile sindicalistilor a fost cea legata de neincadrarea anumitor locuri de munca din Combinat in conditii speciale, respectiv de la Unitatea Nucleara, laminoare, fabricile de var, ne-a declarat vicepresedintele FSS Metarom Galati, Emil Mihaila.

"Am mai semnalat faptul ca locurile de munca de la anumite sectii din Combinat, cum este SRCL de la ULP, au fost trecute de la conditii deosebite la cele normale, fara ca conducerea sa faca investitiile necesare. De asemenea am mai cerut reavaluarea unor locuri de munca din anumite unitati astfel incit acestea sa poata fi incadrate in conditii speciale deoarece acum indeplinesc criteriile prevazute de lege", ne-a mai spus Emil Mihaila.

Potrivit presedintelui FSS Metarom, Mircea Scintei, prezent la intilnire, sindicalistii au mai solicitat reactivarea HG 1025 din 2005, astfel incit anumite locuri de munca sa poata fi incadrate in conditii speciale, cum ar fi cele de la Combinatele din Calarasi si Calan. "Un caz special este si la Combinatul de la Hunedoara, unde salariatii care au lucrat in fluxul vechi al unitatii, pe Siemens Martin, si care muncesc acum in alte locuri de munca, sa poata beneficia de conditii speciale pentru perioada in care au muncit pe fluxul vechi. De asemenea am mai cerut o serie de precizari legate de interpretarea legii protectiei muncii si a normelor de protectie a muncii, mai precis legate de acordarea alimentatiei de efort, referitoare la cantitatea acordata si la locurile de munca unde se poate acorda. Legislatia actuala prevede ca modul de acordare a alimentatiei de efort se stabileste in Contractul Colectiv de Munca, iar patronatul, cind se discuta acest subiect, spune ca anumite locuri de munca nu indeplinesc conditiile pentru acordarea alimentatiei de efort", a mai precizat Mircea Scintei.

O alta solicitare a sindicalistilor a fost aceea de prelungire a perioadei de aplicare a OG 24 din 2006, adoptata in urma interventiilor facute de fostul FSS, astfel incit sa poata beneficia de prevederi si salariatii, mai ales femeile, care au conditiile de vechime in munca, dar nu aveau virsta necesara pentru a iesi la pensie.

Actul normativ prevedea faptul ca salariatii pot iesi la pensie in conditiile grupei intii de munca pina la sfirsitul anului 2008. La solicitarea ministrului Muncii toate problemele ridicate de sindicalisti ii vor fi transmise in scris pentru a putea fi analizate in vederea rezolvarii lor.