Richard Morlok, fost director financiar la o companie americana producatoare de valve, judecat in libertate de o instanta in SUA, a recunoscut ca a dat mita mai multor reprezentanti ai unor societati din Romania, China, Coreea si Arabia Saudita pentru a obtine contracte. Comisioanele oferite depasesc 600.000 de dolari, iar profiturile rezultate sunt de peste 3,5 milioane de dolari, dupa cum se arata intr-un comunicat al Departamentului de Justitie al SUA.


Oficialii Complexului Energetic (CE) de la Rovinari sunt pusi in situatia de a raspunde unor grave acuzatii de coruptie, lansate de Richard Morlok, fostul director financiar al Control Components Inc., din SUA, care produce valve pentru industria nucleara, electrica, a petrolului si gazului. Morlok a recunoscut ca a dat mita pentru a obtine contracte cu mai multe companii straine, printre care CE Rovinari din Romania. Fostul director financiar al companiei californiene a pledat vinovat pentru implicarea sa intr-un caz de dare de mita de 628.000 de dolari catre oficiali ai societatilor respective. Potrivit unui comunicat al Departamentului American al Justitiei, Richard Morlok, de 55 de ani, originar din Rancho Santa Margarita, California, a recunoscut ca a planuit coruperea unor oficiali din Romania, China, Coreea de Sud si Arabia Saudita, pentru a obtine contracte pentru firma la care lucra, cu sediul in Orange County, California.

Cel mult cinci ani de inchisoare pentru Morlok

Potrivit unor documente judiciare, societatea la care a fost director Morlok concepea si producea valve de control folosite in industria nucleara, electrica, a petrolului si gazului din toata lumea. Morlok a fost directorul financiar al companiei din 2002 pana in 2007. El supraveghea departamentul financiar si avea responsabilitatea de a aproba anumite plati si transferuri financiare. Morlok a recunoscut ca, din 2003 pana in 2006, a incurajat compania sa dea mita in valoare totala de 628.000 de dolari unor oficiali de la societati straine de stat, pentru a obtine contracte. Ex-directorul a mai declarat in fata judecatorilor si ca firma a obtinut profituri de aproximativ 3,5 milioane de dolari in urma contractelor obtinute prin dare de mita. Potrivit documentelor judiciare, au fost mituiti angajati de la Complexul Energetic Rovinari, China National Offshore Oil Company, PetroChina, Jiangsu Nuclear Power Corporation (China), KHNP (Coreea de Sud) si Safco (Arabia Saudita). Morlok a mai declarat in fata instantei ca a furnizat informatii false in cadrul unui audit intern din 2004 si al unuia extern din acelasi an, pentru a acoperi platile ilegale. Fostul director risca o pedeapsa de cel mult cinci ani de inchisoare, iar sentinta va fi anuntata pe 10 iulie 2009. Într-un caz care are legatura cu acesta, Mario Covino a pledat vinovat pe 8 ianuarie 2009 pentru dare de mita in valoare de un milion de dolari mai multor oficiali guvernamentali straini, pentru a obtine contracte in favoarea aceleiasi companii californiene cu societati de stat din Brazilia, China, India, Coreea, Malaiezia si Emiratele Arabe Unite.

Ancheta la Rovinari

Reprezentantii Complexului Energetic Rovinari au declansat o ancheta interna pentru a stabili daca societatea care apartine statului a incheiat vreun contract cu firma din Statele Unite ale Americii. Potrivit purtatorului de cuvant al Complexului Energetic de la Rovinari, Leonard Filip, conducerea unitatii s-a sesizat in legatura cu acuzatiile de coruptie, lansate impotriva unor salariati ai societatii: "Am luat act de acuzatiile care se aduc de acest cetatean american. Totul este speculatie, daca nu vor fi prezentate dovezi care sa demonstreze acest lucru. Atata timp cat nu se vine cu dovezi negru pe alb, nu putem sa ne pronuntam in legatura cu aspectele aparute. În momentul in care vor aparea, salariatii acuzati vor formula puncte de vedere. În perioada incriminata, 2003 - 2006, director la Complexul Energetic Rovinari a fost domnul Ion Pisc, iar societatea a avut contracte cu mai multe firme. În 2003, termocentrala apartinea inca de Termoelectrica. Abia in 2004 a fost infiintat Complexul Energetic Rovinari. Este posibil sa fi avut contracte si cu firme americane, cum este cazul EMERSON, care a derulat lucrari de modernizare la grupul energetic numarul 3. Din verificarile efectuate pana in prezent, Complexul Energetic Rovinari nu a incheiat vreun contract cu firma Control Components, la care Morlok a fost director", a mentionat Leonard Filip, purtatorul de cuvant al CE Rovinari.

Pisc spune ca nu il cunoaste pe Morlok

Traian Manolache, reprezentantul EMERSON Romania, a declarat ca firma pe care o reprezinta nu a achizitionat vreodata componente sau subansambluri de la Control Components Inc. din Statele Unite ale Americii: "Nu am auzit de Richard Morlok si noi, prin natura lucrarilor pe care le executam la Complexul Energetic Rovinari, nu aveam nevoie de echipamentele produse de firma despre care se vorbeste. Noi, biroul EMERSON din Romania, nici macar nu puteam sa ne inscriem direct la licitatii la Rovinari. Nici nu am auzit de firma Control Components si nu aveam nevoie de valve", a declarat Traian Manolache. Fostul director general al Complexului Energetic de la Rovinari, Ion Pisc, sustine ca nu s-a intalnit niciodata cu Richard Morlok si ca in perioada respectiva, 2003 - 2006, nu a incheiat vreun contract cu societatea unde americanul a indeplinit functia de director financiar: "Noi nu am avut un contract direct cu aceasta firma. Nu m-am intalnit cu Morlok si cu nimeni de la firma aceasta", a afirmat Ion Pisc, actual director al termocentralei din cadrul Complexului Energetic Rovinari, al doilea pe scara ierarhica, dupa directorul general Gheorghe Davitoiu.

A fost de doua ori in SUA intre 2003 si 2006

Complexul Energetic Rovinari a avut, in perioada 2003 - 2006, colaborari cu mai multe societati care au aprovizionat compania cu armaturi. Între acestea se afla Tiko si o societate cu raspundere limitata. SRL-ul a adus armaturi BTG pentru cazanele de la Complexul Energetic Rovinari. Firma producatoare a armaturilor, res-pectiv BTG, are, potrivit site-ului BTG Slovacia (www.btg.sk), relatii stranse de colaborare cu societatea Control Components din California SUA, la care Richard Morlok a fost director financiar: "Firma Tiko si o societate cu raspundere limitata, nu imi mai aduc aminte numele, au avut contracte cu complexul. Contractul cu Tiko l-am preluat de la Termoelectrica, fiind incheiat inainte de a aparea complexul. Societatea cu raspundere limitata ne-a furnizat armaturi tip BTG, care e o firma din Austria, din cate stiu - din Europa, oricum. Noi nu am avut contract direct cu BTG, ci cu o societate care a adus armaturi BTG pentru cazane. BTG-ul este o firma europeana. Eu nu stiu ce relatii de colaborare au ei", a spus directorul Pisc. Acesta a mentionat ca intre 2003 si 2006 a fost in SUA de doua ori: "În perioada aceea am fost in SUA de doua ori: o data la un curs de specializare si a doua oara intr-o delegatie oficiala, in care au fost si directori de la SNLO. Nu m-am intalnit cu nimeni de la firma X. Delegatia a avut toate aprobarile. Oricum, sunt acuzatii grave la adresa CE Rovinari. Nu am avut nici o colaborare cu firma din America si nu il cunosc pe reprezentantul companiei care a facut acuzatiile", a mai spus Ion Pisc. Potrivit unor surse judiciare, Biroul Directiei Nationale Anticoruptie Targu Jiu va demara verificari in acest caz.