Craiovenii nu prea mai sunt dispusi sa faca zeci de vizite la agentiile imobiliare pentru a gasi locuinta mult visata. Tot mai multi apeleaza la o varianta mai comoda - cautarea unei case pe site-urile agentiilor imobiliare.
Potrivit specialistilor din domeniul imobiliar, la nivel national, in prezent, 75 - 80% (fata de 25% acum trei ani) din informatiile vehiculate pe piata imobiliara romaneasca sunt de pe internet. Si in Craiova numarul de persoane care consulta mai intai oferta pe net a crescut, insa se fac pasi marunti in acest sens. "Cam de patru-cinci luni se observa o crestere a numarului craiovenilor care contacteaza agentia dupa ce au vazut oferta de imobile pe internet", a declarat Niculina Otovescu, directoarea agentiei imobiliare Bela. Afirmatia este sustinuta si de alti specialisti din piata. "Procentul celor care apeleaza la agentie dupa ce au vazut oferta pe internet este inca destul de mic, 10 - 20%. Se observa insa o usoara crestere a numarului acestora", a declarat Valeriu Onescu, directorul agentiei Rai Imobiliare.
Internetul, un mod de a gasi clienti din strainatate
Potrivit spuselor Niculinei Otovescu, majoritatea celor care se intereseaza de oferta agentiei pe internet sunt tineri. Nici varstnicii nu fac insa exceptie de la regula. In plus, cei care, pe langa informatiile selectate din ziare si din spoturile radio, urmaresc piata imobiliara si din fata calculatorului sunt, in general, persoane cu un anumit statut social. "Sunt in general oameni cu un anumit nivel intelectual, nu neaparat oameni de afaceri - acestia cauta o solutie cat mai rapida", a spus Valeriu Onescu.
Agentiile care s-au hotarat sa-si posteze oferta pe internet sunt contactate si de persoane din afara tarii. "Numarul clientilor agentiilor care au oferte postate pe internet a crescut. In ultimul timp, acestea au avut si clienti din strainatate", a declarat Nicolae Patrascu, directorul Uniunii Proprietarilor de Agentii Imobiliare (UPAI) Oltenia. Potrivit acestuia, cele mai tranzactionate imobile in urma anunturilor de pe internet sunt cele la case si la terenuri.
Agentiile imobiliare s-au adaptat cererii
Ca urmare a tendintei oltenilor de a cauta o locuinta prin intermediul internetului, din ce in ce mai multe agentii imobiliare din Craiova s-au adaptat cererii si si-au postat anunturile pe internet. Cele mai multe agentii apeleaza insa la alte site-uri pentru a le gazdui oferta. "Majoritatea agentiilor, cam 90%, membre UPAI, isi posteaza oferta pe alte site-uri. Restul au propriile site-uri", a declarat Nicolae Patrascu.
Avantajele propriului site
Exista, de asemenea, agentii care au ofertele postate atat pe alte site-uri, cat si pe cele proprii. "Am o oferta gazduita pe alt site, dar si un site propriu lansat zilele astea", a spus Niculina Otovescu. Potrivit acesteia, e mai bine sa ai propriul site deoarece poti sa-ti actualizezi oferta in fiecare zi (la celelalte site-uri sunt actualizate cam de doua ori pe saptamana). Acesta nu este insa singurul avantaj. "Agentiile si-au dat seama ca avand un site propriu pot sa includa acolo mult mai multe informatii despre agentie si despre oferte. Pot, de exemplu, sa-si prezinte mai bine personalul, fapt ce duce la cresterea increderii clientilor", a afirmat Nicolae Patrascu.
Topul celor mai vizitate site-uri
Conform site-ului www.trafic.ro, portalul imobiliar care a atras cei mai multi vizitatori in ultimele sapte zile este www.agentiaimobiliara.ro, cu 40.621 de vizitatori, urmat de www.imobiliare.ro (38 de agentii din Dolj colaboreaza cu acest portal), cu 35.219 vizitatori, si de www.eimobiliare.ro, cu 11.620 de vizitatori.