Lipsa aglomeratiei, temperaturile mai scazute, precum si preturile cu pana la 40% mai mici decat in sezon determina din ce in ce mai multi turisti sa-si petreaca vacanta la sfarsitul verii si inceputul toamnei. Plajele insorite din Turcia, Grecia sau Tunisia ofera conditii la fel de placute de petrecere a timpului liber ca in plina vara. Cel mai simplu mod de a economisi bani la bugetul familiei este sa alegeti petrecerea vacantei de vara in luna septembrie sau chiar octombrie. Vremea buna tine cu persoanele care nu au avut mii de euro de cheltuit prin strainatate in plin sezon de concedii, in lunile iulie si august.
Destinatiile cele mai cerute sunt, la fel ca in varf de sezon, Grecia, Turcia, Tunisia si Egiptul, dar si Bulgaria sau litoralul romanesc isi promoveaza acerb, prin programe speciale, reducerile de la sfarsitul sezonului. Vremea buna, cu temperaturi ridicate care se prelungesc pana tarziu in septembrie, a contribuit foarte mult la acest fapt. In plus, preturile atractive practicate de tour-operatori tenteaza tot mai multi romani sa aleaga toamna calendaristica pentru petrecerea concediului de vara.
Avantajele sunt clare, preturile sunt mai mici, pachetele disponibile, spre deosebire de situatia din timpul verii cand cele mai bune oferte se vand extrem de rapid. De asemenea, la destinatie nu veti avea probleme cu aglomeratia si nici cu temperaturile insuportabile. Astfel, in Egipt, Tunisia, Turcia si Grecia, in iulie si august, se inregistreaza si temperaturi de peste 40 de grade, in timp ce in septembrie acestea scad pana la 30 de grade.
Concediul de toamna, mai ieftin cu aproximativ 30%
Exista multe vacante de toamna foarte tentante. Spre exemplu, un concediu in Antalya, la un hotel de patru stele, in regim all inclusive, costa 343 de euro. Este aproape imposibil sa gasesti oferte pentru Antalya in lunile iulie si august care sa nu depaseasca 400 de euro. In septembrie insa, un sejur de sapte nopti la un hotel de patru stele costa 343 de euro de persoana. Pachetul include cazarea in camere duble, regimul all inclusive, biletele de avion, cu plecare din Timisoara. O alta varianta de concediu este in Grecia, in Insula Zarkynthos care costa 379 de euro. Un sejur de sapte zile in Grecia costa, in luna septembrie, 379 de euro de persoana, adica cu 90 de euro mai putin decat daca alegeti acelasi sejur, in aceleasi conditii, in plin sezon. Avantajele legate de perioada sunt evidente daca tinem cont de faptul ca grecii se confrunta vara de vara cu canicula sezonului de varf. Septembrie este o luna mult mai racoroasa si deci perfecta pentru petrecerea concediului. Pachetul include cazarea in camere duble cu demipensiune, transportul cu avionul si transferurile aferente. Pentru o excursie in Egipt, in luna septembrie, veti scoate din buzunar 333 de euro pentru sapte zile. Cazare este in camere duble la un hotel de doua stele cu demipensiune, pretul mai include si transportul cu avionul, precum si transferurile aferente.
Daca alegeti sa ramaneti in tara, nu aveti nimic de pierdut pentru ca, de pilda, la Mamaia, pentru 10 nopti de cazare veti plati 615 lei. Cum septembrie nu este o luna friguroasa la mare, puteti face plaja si veti evita cu succes aglomeratia neplacuta din iulie, dar mai ales pe cea din luna august cand plajele Romaniei devin neincapatoare. In plus, preturile sunt mult mai mici la sfarsitul sezonului. Astfel, zece nopti de cazare cu mic dejun la un hotel de trei stele din Mamaia costa in septembrie 615 lei, mult sub pretul de 1.119 lei care este practicat, pentru exact aceleasi conditii, in luna august.
Vacanta fara aglomeratie si cu bani putini
Exista mai multe modalitati prin care va puteti reduce considerabil bugetul alocat vacantei. Ghidurile specializate chiar ii sfatuiesc pe turisti sa evite lunile iulie si august din cauza aglomeratiei si a tarifelor care se situeaza la nivelul maxim. Asadar, pentru a economisi peste 30% din bugetul alocat vacantei, trebuie doar sa alegeti sa va petreceti concediul pe sfarsitul de sezon. Astfel economisiti 15% din pretul vacantei, iar alte 15 procente le puteti economisi cumparand biletele de la un targ de turism specializat cu cel putin trei-patru luni inainte. Si, daca doriti sa plecati in strainatate pe cont propriu, biletele de avion si cele de cazare rezervate pe internet cu cateva luni inainte va pot reduce bugetul cu pana la 20%. Un sejur avantajos se face prin rezervarea din timp a biletelor si cu conditia sa fie in afara perioadelor de varf. Exista ofertele "last-minute" care sunt foarte accesibile, apoi puteti rezerva pe internet locuri in unitati de cazare din strainatate.