Datorita relaxarii normelor de creditare si aparitiei de noi jucatori, concurenta pe piata bancara a dat bataie de cap departamentelor de dezvoltare. Astfel, 14 banci au ajuns la concluzia ca este oportun sa-si indrepte atentia spre zona rurala. Totul a inceput cu deschiderea catorva sucursale zonale si cu instalarea de ATM-uri, insa, in prezent, au reusit chiar sa puna la dispozitie produse specializate, in functie de nevoile specifice si capacitatea de rambursare.
In mod normal, plata ratelor se face lunar, insa, ca urmare a caracterului sezonier al activitatii solicitantilor, graficul de rambursare va fi adaptat corespunzator perioadelor de incasare ale clientilor. Totusi se impune ca ratele care urmeaza sa fie rambursate intr-un an sa reprezinte o anumita proportie din valoarea creditului, in functie de banca. Plata dobanzii se efectueaza totusi lunar, aceasta daca produsul de finantare nu este prevazut cu perioada de gratie la dobanda. Conform Legii privind creditul agricol pentru productie (in vigoare la data aprobarii produsului - Legea nr. 150/2003), beneficiarii creditelor pe componenta de activitate curenta pot beneficia de anumite facilitati din partea statului, in cazul in care indeplinesc conditiile stipulate in legea mai sus mentionata. In acest sens, banca va elibera documente privind utilizarea si rambursarea creditului in vederea obtinerii de catre clienti a alocatiilor bugetare.
CEC este liderul din acest punct de vedere si, pentru a atrage cat mai multi clienti, ofera facilitati de creditare persoanelor fizice prin acceptarea solicitantilor cu varsta pana la 75 de ani. Persoanele juridice constituite sub forma de IMM, asociatiile familiale, asociatiile agricole cu personalitate juridica au la dispozitie creditul Pro Agricol. Beneficiarul trebuie sa asigure din surse proprii 15% din valoarea achizitiei pentru ca banca sa finanteze restul. Echipamentul achizitionat va reprezenta garantia creditului pana la achitarea sa, alaturi de un bilet la ordin in alb si contul curent deschis. BRD pune la dispozitie Creditul pentru Finantarea Culturilor Agricole destinat atat persoanelor juridice, cat si producatorilor individuali pentru o perioada maxima de 12 luni, dar care sa indeplineasca o conditie esentiala: sa cultive minimum 100 de hectare de teren. Ceea ce il ajuta cu adevarat pe beneficiarul creditului este perioada de gratie totala (pentru principal, dar si pentru dobanda) pe maximum 10 luni.
Credit de minimum 50.000 de lei
Creditul solicitat trebuie sa fie de minimum 50.000 de lei, banca asigurand finantarea cheltuielii in proportie de 60 pana la 80% din valoarea totala. Aportul personal poate fi in natura sau in numerar. Banca Comerciala Carpatica ofera Creditul Agricol pentru sustinerea si dezvoltarea activitatii agricole si pentru activitatii de piscicultura, acvacultura, apicultura. Banca pune la dispozitie doua modalitati de finantare: creditul pentru activitate curenta pe o perioada de pana la 36 de luni si creditul pentru investitii cu finantare de pana la 95% din valoarea necesara derularii proiectului de investitii, pe o perioada de pana la 120 de luni.
Creditul pentru activitatea curenta se poate acorda in sistem revolving, insemnand ca beneficiarul are la dispozitie o linie de credit. Pe masura ce clientul ramburseaza ratele la credit, el poate imprumuta ori de cate ori are nevoie, pana la valoarea initial aprobata a creditului, fara sa fie nevoie de niciun alt document suplimentar. Finantarea creditelor de investitii poate fi acordata si in alte valute (euro, USD), iar daca solicitantul intampina dificultati in plata ratelor lunare, clientul poate solicita o perioada de gratie pentru maximum 12 luni.