Desi pot primi bani frumosi pentru angajarea persoanelor marginalizate social, doar sase angajatori din Dolj au contracte cu AJOFM in acest sens, prin incadrarea in munca a 19 persoane.
Potrivit Legii nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, are obligatia de a realiza un acompaniament social personalizat pentru tinerii cu varste intre 16 si 25 de ani aflati in dificultate si confruntati cu riscul excluderii profesionale, in scopul facilitarii accesului la un loc de munca. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj subventioneaza agentii economici care incadreaza persoane marginalizate social. Potrivit unui comunicat de presa emis de AJOFM Dolj, "prin persoana marginalizata social se intelege persoana care beneficiaza de venit minim garantat sau face parte dintr-o familie beneficiara de venit minim garantat, in conditiile Legii nr. 416/2001, si se afla in cel putin doua dintre urmatoarele situatii: nu are loc de munca; nu are locuinta in proprietate sau in folosinta; locuieste in conditii improprii; are unul sau mai multi copii in intretinere sau face parte dintr-o familie cu multi copii in intretinere; este persoana varstnica, fara sustinatori legali; este incadrata in categoria persoanelor cu handicap sau invaliditate; are in intretinere o persoana incadrata in categoria persoanelor cu handicap grav, accentuat ori invaliditate gradele I sau II; a executat o pedeapsa privativa de libertate". In acest moment, numarul craiovenilor beneficiari de venit minim garantat, in conformitate cu Legea nr. 416/2001, se ridica la cateva mii. "In Craiova sunt 3.572 de beneficiari de venit minim garantat", a declarat Carmen Licu, purtatorul de cuvant al Primariei municipiului Craiova.
Subventie de maximum 75% din castigul salarial mediu net pe economie
Persoanele mai sus mentionate pot beneficia de plasare in munca la un angajator avizat de agentie (angajatori de insertie), in baza unui contract de solidaritate incheiat intre AJOFM si tanarul beneficiar pe o perioada de pana la doi ani, dar nu mai putin de un an. "Angajatorul de insertie este angajatorul a carui oferta de loc de munca a fost selectata ca fiind corespunzatoare pregatirii profesionale a beneficiarului", a declarat Laura Nicolaescu, purtatorul de cuvant al AJOFM Dolj. Potrivit acesteia, in baza contractului de solidaritate, angajatorul de insertie va incheia cu tanarul un contract de munca pe durata determinata egala cu cea a contractului de solidaritate. Subventia primita de agentii economici care incadreaza persoane marginalizate social este echivalenta cu salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu net pe economie comunicat de Institutul National de Statistica. Suma prevazuta se acorda angajatorului pe o perioada de maximum doi ani, pana la implinirea de catre angajat a varstei de 25 de ani. Finantarea cheltuielilor necesare realizarii masurilor de stimulare a angajatorilor se face din bugetul asigurarilor de somaj.
Potrivit informatiilor primite de la AJOFM Dolj, pana pe 30 septembrie 2006, agentia a incheiat sapte conventii cu sase angajatori de insertie. "Conventiile incheiate au avut drept scop incadrarea in munca a 19 persoane. Din bugetul asigurarilor pentru somaj s-au acordat subventii conform Legii nr. 116/2002 in suma de 29.064 RON", a spus purtatorul de cuvant al AJOFM Dolj.
Angajati la particulari din banii asigurarilor de somaj
Una dintre problemele care se ridica este insa aceea ca, spre deosebire de subventiile pentru stimularea incadrarii in munca a absolventilor de invatamant/somerilor in varsta de peste 45 de ani sau unici intretinatori de familii, in cazul acestei legi, angajatorii nu trebuie sa pastreze respectivele locuri de munca pentru o anumita perioada de timp. "Obligatia angajatorilor este aceea ca pe perioada contractului sa depuna la AJOFM actele justificative de plata", a spus Laura Nicolaescu.
Contractul pe durata nedeterminata aduce subventii angajatorilor
Potrivit Legii nr. 116/2002, daca la incetarea contractului de solidaritate angajatorii de insertie angajeaza tinerii cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, acestia beneficiaza, in baza aceleiasi conventii, de rambursarea lunara a unei sume, in cuantum de 50% din indemnizatia de somaj cuvenita conform legii, pe care tanarul beneficiar ar fi primit-o daca ar fi fost disponibilizat la acea data. "Angajatorii pot primi aceasta suma pana la implinirea varstei de 25 de ani a angajatului", a spus Laura Nicolaescu.