La aproape o luna si jumatate de la inceputul anului, numarul tranzactiilor imobiliare este in continuare mic. Potrivit specialistilor din domeniu, 2009 este primul an dupa Revolutie care debuteaza in acest fel.

Nici aderarea la UE, urmata de o crestere masiva a preturilor, nu a avut un asa impact asupra pietei imobiliare cum a avut criza economica. La aproape o luna si jumatate de la inceputul anului, piata se mentine inghetata, chiar daca, spun specialistii, se observa o usoara crestere a numarului celor care se intereseaza. "Sunt semne ca s-ar putea dezgheta piata. Clientii au inceput sa caute, dar sunt in asteptare. Vor sa vada ce se intampla cu euro si cu preturile din piata", a declarat Teodor Popescu, managerul agentiei Dorcas Imobiliare, care a explicat ca 2009 este primul an dupa Revolutie care debuteaza cu scaderi majore ale tranzactiilor imobiliare. Asta nu inseamna insa ca de la inceputul anului nu s-au facut tranzactii. "Terenuri au mai inceput sa cumpere. Vine primavara si vor sa se pregateasca, astfel incat sa poata incepe construirea unei locuinte cat mai curand. S-a vandut, in general, ce e mai ieftin - terenuri cu suprafete mici, cu preturi intre 8 si 15 euro", a spus Bogdan Buzatu, directorul altei agentii imobiliare.

Scade oferta

Totusi, nu se poate vorbi de o tendinta in acest sens. "Se observa o indiferenta a cumparatorilor. Numarul persoanelor interesate sa cumpere tinde spre zero. Avem semnale de la notari ca nu este vorba de faptul ca ocolesc agentiile, ci asta este atitudinea generala", a spus Nicu Radut, directorul agentiei Unic. La indiferenta cumparatorilor au reactionat si proprietarii, foarte multi incepand sa-si retraga imobilele de la vanzare. "Scade oferta din piata. Multi au renuntat, cel putin pentru o perioada. Foarte multi vanzatori s-au retras pentru ca nu vor sa lase din pret", a adaugat Nicu Radut.

Nu se poate estima cand se va dezmorti piata

Potrivit specialistilor din piata imobiliara din Craiova, este greu de preconizat cand lucrurile vor reveni la normal in piata. "Speram ca in primavara se va debloca. Suntem insa strans legati de conditiile bancare. Daca bancile comerciale vin cu credite cu dobanda mai mica, piata se va revigora", a explicat Teodor Popescu. Totusi, este greu de facut o estimare. "Speram sa se dezghete cat mai curand. Doua banci au relaxat putin gradul de indatorare. Speram sa aiba efect cat de cat, insa e prea putin timp de la schimbare (saptamana trecuta). Nu se poate estima o perioada, deoarece cererea si oferta nu mai sunt singurii factori care influenteaza piata", a precizat Nicu Radut.