Marii producatori si distribuitori de benzina continua seria ieftinirilor la carburanti.
Week-end-ul trecut, Petrom a redus pretul carburantilor cu doi bani, spre incantarea soferilor craioveni. "Pai, nu poate decat sa ma bucure. Dupa un sir de scumpiri la benzina si o serie de informatii constante cu privire la scumpirea gazului, ieftinirea carburantilor este binevenita", a declarat Mirel M., unul dintre soferii craioveni multumiti de decizia companiei de a scadea pretul benzinei. Afirmatia a fost sustinuta si de alti conducatori auto. "Cui nu-i convine cand apare cate o ieftinire? Evident ca nu poate decat sa ma bucure ieftinirile la carburanti", a afirmat Sever Manescu, alt conducator auto.
Cotatiile internationale la titei ieftinesc carburantii
Potrivit unui comunicat de presa al Petrom, ieftinirea carburantilor este generata atat de scaderea cotatiilor internationale la produsele petroliere, cat si de contextul pietei interne. Pretul mai mic al carburantilor este si urmare directa a aprecierii leului in raport cu principalele valute, fapt ce se reflecta in scaderea valorii in RON a accizelor aplicate la produsele petroliere. Scaderea de pret a fost aplicata atat la benzina, cat si la motorina. Astfel, la Petrom, un litru de bezina va costa 3,40 lei, fata de 3,42 lei cat era pana acum, iar motorina intre 3,29 si 3,34 lei. Ieftinirea de sambata noapte este cea de-a treia din ultima perioada, luna septembrie venind cu doua ieftiniri consecutive la carburantii Petrom (prima modificare a constat intr-o reducere de noua bani, iar a doua de cinci bani).
Ieftinirile aplicate de Petrom nu sunt singurele aplicate pe piata de profil din ultima perioada. Rompetrol, la randul sau, a ieftinit carburantii saptamana trecuta cu patru bani pe litru pentru doua sortimente de benzina si unul de motorina. La statiile Rompetrol, litrul de benzina Euro Standard fara plumb Euro 3 costa 3,44 lei, in timp ce motorina Euro 3 a ajuns la 3,45 lei/litru. Reducerea pretului la carburanti era o actiune previzibila, pentru ca, in ultima perioada, pe pietele internationale pretul petrolului a scazut in mod constant.