Un proiect referitor la stramutarea catorva zeci de case din zonele cu risc ale orasului Ocnele Mari in municipiul Ramnicu Valcea a starnit disensiuni intre autoritatile locale ale statiunii si Prefectura Valcea.
Anuta Handolescu, prefectul judetului Valcea, a anuntat ca se lucreaza la un proiect prin care se propune stramutarea a 50 de familii pe teritoriul Ramnicului, urmand ca la data definitivarii lui sa fie inaintat Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Mai precis, familiilor afectate de surparile de teren din Ocnele Mari urmeaza sa le fie construite case in cartierul Cazanesti, pe un teren de noua hectare. Radu Gheorghe, primarul orasului Ocnele Mari, afirma ca acest amplasament nu va fi acceptat de locuitorii care vor fi vizati de stramutare. "Propunerile pe care consiliul local le-a facut s-au referit la zone aflate in raza teritoriala a Ocnelor. Eu consider ca numai in acest fel putem preveni disparitia statiunii", a declarat primarul. El mai afirma ca prefectura doreste dezmembrarea localitatii din motive economice. "Unul dintre principalele interese ar fi zacamantul de sare din localitate, care este un bun la care ravnesc foarte multi. Eu cred ca este necesara stramutarea populatiei pentru a nu le mai sta in carca celor care vor sa exploateze resursele din Ocnele Mari. Sunt sceptic in ceea ce priveste sentimentul de compasiune al unora fata de problemele reale ale oamenilor de aici", a declarat primarul din Ocne. Faptul ca cetatenii vizati spre stramutare ar refuza case construite la periferia Ramnicului a fost contrazis chiar de acestia. In ultima sedinta publica la care au participat familiile ce vor fi stramutate, multi dintre localnici si-au exprimat in mod clar dorinta de a li se construi locuinte in zonele propuse de prefectura.
Economia judetului e dictata de sarea de la Ocne
Interesele economice de care primarul Gheorghe se leaga privesc in special aspectele legate de faptul ca sarea exploatata la Ocnele Mari este principala materie prima folosita de platforma chimica de langa Ramnicu Valcea. "Cine controleaza sarea de la Ocne controleaza si combinatul chimic. Iar combinatul este cea mai mare unitate industriala a judetului, cu un potential economic imens", a afirmat primarul. Referindu-se la cele spuse de acesta, prefectul Handolescu a declarat ca nu doreste sa comenteze parerile edilului-sef de la Ocnele Mari. "Suntem pusi aici sa executam ceea ce se decide la nivelul guvernului, domnul primar poate spune orice. Lucrarile in statiune se executa de Conversmin si Ministerul Economiei si Comertului si ei vor decide amplasamentul. De fapt ei sunt cei care si lucreaza la proiectul de stramutare", a spus Anuta Handolescu. Gheorghe recunoaste insa ca un singur lucru este fundamentat corect in viitorul proiect de stramutare, acela ca la Cazanesti utilitatile sunt foarte aproape si nu trebuie investiti prea multi bani. "Totusi, exista in localitate zone sigure, precum cele propuse de CL in documentele inaintate de societatea miniera. Aceste terenuri pot fi pentru Valcea ceea ce este Poiana Brasov pentru judetul Brasov", a afirmat edilul din Ocne.
Nu a fost data nici o declaratie legalizata
Cei care vor fi stramutati trebuia sa dea declaratii in fata notarului in legatura cu modalitatea in care statul ii va despagubi. Nici pana in prezent Primaria din Ocnele Mari nu a demarat procedurile prin care sa se legalizeze optiunile sinistratilor. "Strangerea de declaratii se va face in curand. Eu nu pot merge pe teren la oameni acasa pentru ca voi fi acuzat ca incerc sa influentez cetatenii. Ei pot alege intre sume de bani egale cu valoarea caselor din care vor pleca sau construirea altor locuinte. Eu ii sfatuiesc sa ceara sa li se faca locuinte si acestea sa fie amplasate in Ocnele Mari", a declarat Radu Gheorghe.
Numarul stramutatilor creste cu fiecare raport
Acum cateva luni, expertii din zona afirmau ca va fi nevoie de stramutarea a 30 de familii din zona campului I de sonde. Zilele trecute, o data cu pornirea analizelor pentru viitorul proiect, numarul familiilor vizate de acest proces a crescut la 50. In anul 2001, la exploatarea de sare din Ocnele Mari s-a produs o surpare de teren catastrofala. Saramura deversata atunci a ajuns in paraul Sarat din localitate, afectand un numar foarte mare de locuinte. O masura de stramutare a familiilor afectate a fost construirea de locuinte in Copacelu. Au beneficiat de aceste ajutoare 40 de familii ale caror case au fost calamitate. Potrivit afirmatiilor Anutei Handolescu, in Ocnele Mari mai sunt mai bine de 80 de familii care au nevoie urgenta de locuinte. Autoritatile judetene afirma ca alta locatie pentru ridicarea locuintelor pentru stramutati este la Mihaesti, in vecinatatea statiunii balneare.