In acest sens, pana pe 31 decembrie, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), prin ANPM, va intocmi Registrul producatorilor de baterii si acumulatori, in care vor fi centralizate, anual, informatii privind tipul, numarul si greutatea bateriilor si acumulatorilor introdusi pe piata, tipul, numarul si greutatea deseurilor de baterii si acumulatori, colectate prin toate mijloacele, tratate, reciclate si eliminate, precum si tipul, numarul si greutatea deseurilor de baterii si acumulatori colectate exportate. Distribuitorilor le este interzisa comercializarea de baterii si acumulatori provenite de la producatori care nu sunt inregistrati in acest registru. Totodata, actul normativ interzice introducerea pe piata a tuturor bateriilor si acumulatorilor care contin mercur intr-o proportie mai mare de 0,0005% din greutate, indiferent daca sunt sau nu integrati in aparate. De la aceste prevederi sunt exceptate bateriile de tip pastila, cu un continut de mercur de cel mult 2% din greutate, si bateriile si acumulatorii portabili, inclusiv cei integrati in aparate, care contin cadmiu intr-o proportie mai mare de 0,0002% din greutate. Aceste prevederi nu se aplica bateriilor si acumulatorilor portabili destinati sa fie utilizati in sisteme de urgenta si de alarma, inclusiv iluminatul de urgenta, echipamentele medicale sau unelte electrice fara fir.
Actul normativ interzice, de asemenea, impiedicarea, limitarea sau restrictionarea introducerii pe piata a bateriilor si acumulatorilor care indeplinesc aceste cerinte. Introducerea pe piata a bateriilor si acumulatorilor se realizeaza numai de catre producatorii inregistrati.
Procedura de inregistrare se stabileste prin ordin comun al ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile si al ministrului Economiei si Finantelor in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a hotaririi. Conform actului normativ, producatorii de baterii si acumulatori portabili trebuie sa realizeze o rata minima de colectare de 25%, pana la 26 septembrie 2012, respectiv 45%, pana la 26 septembrie 2016.
Producatorii trebuie sa finanteze costurile de colectare, tratare si reciclare a tuturor bateriilor si acumulatorilor colectati.
Hotarirea nu se aplica in cazul bateriilor si acumulatorilor utilizati in echipamentele asociate protectiei intereselor esentiale ale Romaniei, armelor, munitiilor si materialului de razboi, cu exceptia produselor care nu sunt destinate unor scopuri specific militare, echipamentelor destinate lansarii in spatiu. Actul normativ asigura transpunerea in legislatia nationala a Directivei CE 66/ 2006, privind regimul bateriilor si acumulatorilor care contin substante periculoase.
Regimul bateriilor si acumulatorilor a fost pana in prezent reglementat pe piata romaneasca prin HG 1.057/2001, care a transpus in legislatia romaneasca Directiva CEE 91/157 din 1991.
Prin adoptarea noii hotariri, HG 1.057/2001 este abrogata.