De multe ori se intampla ca la "magazinele de la colt" sa fim pagubiti cu cateva sute sau chiar mii de lei vechi din cauza ca vanzatorii se plang ca n-au de unde sa ne dea rest. Surprinsi ca acest raspuns se tot repeta cam la fiecare magazin mic, ne intrebam daca nu cumva nu mai exista maruntis pe piata. De fapt, banii exista pe piata, numai ca micii comercianti nu lucreaza cu bancile, care ii pot "aproviziona" cu monezi. Si asta pentru ca nu au acest interes, caci unii dintre micii comercianti castiga o mica avere, invocand ca nu au sa dea rest. Un calcul simplu arata ca daca acestia nu dau rest de 2-3.000 de lei vechi, in medie, celor 100 de clienti care le trec pragul, castiga zilnic intre 200.000 si 300.000 de lei vechi, adica pana la 9.000.000 de lei vechi lunar.
Observam insa ca la marile magazine vanzatorii nu numai ca ne dau rest, dar daca le lasam lor cate 1.000 de lei vechi sau mai mult, acestia refuza politicos sau pun acel "bacsis" inapoi in casa de marcat. In general, casierii din marile magazine procedeaza astfel pentru ca asa au fost instruiti. In plus, dupa cum ne-au declarat cativa manageri de supermarketuri, paznicii de la iesire ii verifica pe casieri sa nu aiba mai multi bani decat aveau la intrare.
Tot de mentalitatea cu care au venit marile magazine in Romania tine si aprovizionarea saptamanala cu bani marunti. Carmen Niculae, reprezentanta unui astfel de magazin, ne-a declarat ca daca stocul de marunt este pe cale de epuizare, suna imediat la banca pentru a solicita cantitatea de moneda necesara. Lipsa maruntisului din casierii ar insemna o proasta gestionare a banilor, ceea ce nu se intampla in cazul marilor magazine, a mai explicat Niculae.
Pe de alta parte, reprezentantii unor banci comerciale ne-au spus ca sunt aprovizionati constant cu maruntis si pun oricand la dispozitia clientilor lor orice fel de cupiuri solicitate.

Pestele mare inghite pestele mic

In ciuda micilor averi facute de pe urma "bacsisurilor" lasate de nevoie de clienti, micii comercianti sunt pusi pe butuci intr-un numar din ce in ce mai mare. Aceasta din cauza extinderii marilor lanturi de magazine comerciale. Potrivit unui studiu COFACE Romania, sectorul comercial continua sa fie considerat cel mai riscant domeniu, cu 37% din totalul falimentelor, fata de 34,9% in 2005. Mai mult, falimentele din sectorul comertului cu amanuntul au inregistrat cea mai mare crestere in 2006 fata de 2005, crescand cu 6,25%, accentuandu-se astfel numarul de falimente in cadrul micilor comercianti, cererea migrand in mod sistematic catre marii retaileri, se spune in studiul COFACE.