Oamenii isi vor putea schimba gratuit scandenta ratei si isi vor putea refinanta fara niciun cost creditele pe care le au la diferite banci. Mai mult decat atat, creditorul poate percepe numai: comision de analiza dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensatie in cazul rambursarii anticipate, costuri aferente asigurarilor, dupa caz, dobanda penalizatoare.
Contractele de credit trebuie sa contina informatii in limba romana, care sa nu induca in eroare consumatorii, prin utilizarea unor expresii tehnice, juridice sau specifice unui anumit domeniu financiar bancar, prin utilizarea de prescurtari sau initiale ale unor denumiri, cu exceptia celor prevazute de lege sau de limbajul obisnuit.
Potrivit Ordonantei 50, contractele de credit trebuie sa fie redactate in scris, vizibil si usor de citit, fontul utilizat fiind Times New Roman, marimea de minimum 10 pixeli, pe hartie sau pe un alt suport durabil.
In cazul in care contractul este redactat pe hartie, culoarea de fond a acesteia trebuie sa fie in contrast cu cea a fontului utilizat.
In privinta comisioanelor, pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai: comision de analiza dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensatie in cazul rambursarii anticipate, costuri aferente asigurarilor, dupa caz, dobanda penalizatoare, alte costuri percepute de terţi, precum si un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.
Ordonanta 50, mai prevede că banca nu are dreptul sa introduca si sa perceapa noi taxe, comisioane, tarife, speze bancare sau orice alte costuri aferente contractului, cu exceptia costurilor specifice unor servicii suplimentare solicitate in mod expres de consumator, neprevazute in contract si care nu erau oferite consumatorilor la data incheierii acestuia. Aceste costuri neprevazute vor fi percepute numai pe baza unor acte aditionale acceptate de consumator.
Potrivit aceleiasi Ordonante, sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul creditorului sa modifice unilateral clauzele contractuale fara incheierea unui act aditional, acceptat de consumator sau fara respectarea procedurii.
De asemenea, este interzisa perceperea unui comision de retragere pentru sumele aferente creditului si perceperea unui comision, tarif, speza bancara sau orice alt cost, in cazul in care consumatorul doreste refinantarea sau reesalonarea/restructurarea creditului.
De altfel, oamenii isi vor putea schimba linistiti si faraă niciun cost data de scandenta a ratei.
In Ordonanta 50 se interzice perceperea unui comision, tarif, speza bancara sau orice alt cost in acest caz.
In privinta dobanzii, aceasta va fi compusa dintr-un indice de referinta EURIBOR/ROBOR/LIBOR, la o anumita perioada sau din rata dobanzii de referinta a BNR, in functie de valuta creditului, la care creditorul adauga o anumita marja, fixa pe toata perioada derularii contractului.
Proiectul de lege a fost adoptat, in aceasta forma de Senat in sedinta din 8 septembrie 2010, in calitate de prima Camera sesizata. El va merge acum la Camera Deputatilor, care este for decizional.