Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR) sustin introducerea cotei unice de impozitare a profiturilor si veniturilor cu 16%, incepand de la 1 ianuarie 2005.
“AOAR sustine introducerea incepand de la 1 ianuarie 2005 a cotei unice de impozitare de 16%, in paralel cu o supraveghere si interventie extrem de hotarata in ceea ce priveste realizarea incasarii constante si generale a impozitelor de la toti contribuabilii, cu eliminarea completa a esalonarilor si stergerilor de datorii“, se arata intr-un comunicat al AOAR.
De altfel, oamenii de afaceri au sustinut inca de anul trecut necesitatea si oportunitatea introducerii cotei unice de impozitare, ca metoda directa de stimulare a muncii si a afacerilor. “In acest fel, poate fi asigurata functionarea corespunzatoare a sistemului bugetar si finantarea lucrarilor de interes public“, se mai arata in comunicat.
Cota unica de impozitare, de 16%, este sustinuta si de Ministerul Finantelor Publice (MFP), de altfel, aceasta fiind si una dintre promisiunile din campania electorala.
“Prioritatea cea mai importanta este reforma fiscala. Vrem sa introducem cota unica de 16% la impozitul pe venit si pe profit si, in cazul in care acest calendar foarte strans pe care-l mai avem pana la sfarsitul anului ne va permite sa trecem Guvernul si prin Parlament, noi speram sa putem aplica aceasta masura chiar de la 1 ianuarie“, spune ministrul desemnat, Ionut Popescu.
Totodata, Popescu a spus ca va fi “vorba si de un alt tratament pe care-l vor avea rau-platnicii“.
Evident, acestia nu vor mai beneficia de scutiri, de reesalonari, de amanari la plata si asa mai departe, iar pentru cei care beneficiaza deja de un asemenea tratament sigur Ministerul de Finante este dator sa respecte legea in continuare si facilitatile pe care le-au obtinut acesti agenti economici, dar vor beneficia de o monitorizare mai atenta, astfel incat ei sa devina apoi buni-platnici la buget si sa aduca din ce in ce mai multi bani la bugetul statului, a mai spus Popescu.