Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere Executivului anuntarea publica a lucrarilor de anvergura, cu minimum 6 luni inainte de lansarea lor. Aceasta, ca urmare a faptului ca a luat la cunostinta cu interes datele privitoare la viitoarele proiecte guvernamentale de crestere a volumului lucrarilor de investitii incepand cu 2006.
Reprezentantii Asociatiei mai considera ca trebuie luate masuri de evitare a discriminarii negative a companiilor romanesti prin caietele de sarcini, se arata intr-un comunicat al AOAR. Potrivit oamenilor de afaceri romani, imbunatatirea recenta a ratingului de tara constituie o dovada a imbunatatirii mediului de afaceri romanesc, ca si a cresterii atractivitatii acestuia pentru investitori.
¥inand cont de aceasta situatie favorabila nou-creata, reprezentantii Asociatiei considera ca un lucru indicat pentru atragerea unor investitori de reputatie internationala ar fi ca Guvernul sa propuna o lista de proiecte mari si foarte mari, realizate in parteneriate de tip public-privat.
In opinia reprezentantilor Asociatiei, perioada 2006-2013 reprezinta o oportunitate de recuperare a decalajelor economice si de civilizatie ce despart inca, prea mult, Romania de tarile membre ale UE. Conducerea AOAR mai declara ca va sustine in zilele imediat urmatoare si in fata reprezentantilor FMI, prioritatea pe care Romania trebuie s-o acorde lucrarilor de interes public si parteneriatelor public-private, pentru realizarea acestora, ca premisa obligatorie pentru implicarea mai puternica a investitiilor private.
Parerea oamenilor de afaceri romani este aceea ca banii publici trebuie cheltuiti cu prioritate pentru investitii necesare mediului de afaceri si populatiei, si nu pentru o protectie sociala excesiva, cum ar fi, spre exemplu, plata de salarii compensatorii timp de 3 ani. (Maria Vulpe)