Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) identifica opt programe prioritare pentru dezvoltarea Romaniei. Astfel, AOAR considera necesara realizarea unui program national de lucrari de infrastructura, sustinerea productiei interne, reducerea dependentei de importuri energetice si o politica monetar-financiara stabila si coerenta.
Potrivit AOAR, autoritatile trebuie sa-si propuna realizarea a peste 2.000 de kilometri de autostrada in termen de 3-5 ani justificand faptul ca infrastructura rutiera si de comunicatii determina in mod direct volumul investitiilor private intr-o zona sau alta si, per ansamblu, atractivitatea Romaniei pentru fluxurile de capital. Alte prioritati sunt, in opinia reprezentantilor AOAR, sustinerea productiei interne, in principal a celei industriale, si stabilirea unei strategii de reducere a dependentei de importurile de resurse energetice.
In scopul atragerii marilor investitori internationali, AOAR solicita Guvernului realizarea unei liste de proiecte mari si foarte mari propuse pentru parteneriate de tip public-privat.
AOAR arata necesitatea existentei unei politici monetar-financiare coerente, in scopul stabilizarii pietei si al predictibilitatii evolutiilor din domeniu, precum si revenirea la un Cod Fiscal stabil pe o perioada de cel putin 3 ani si la un Cod al Muncii care sa permita flexibilizarea pietei fortei de munca.
Reprezentantii oamenilor de afaceri apreciaza ca trei dintre privatizarile anuntate de autoritati (Romgaz, Casa de Economii si Consemnatiuni - CEC si Loteria Nationala) nu sunt justificate in prezent, iar viitoarele vanzari ale participatiilor statului trebuie sa fie realizate in baza unor evaluari obiective si profesioniste.
Reprezentantii oamenilor de afaceri din tara noastra considera ca revigorarea economiei romanesti este posibila intr-o mare masura prin focalizarea politicilor guvernamentale pe stimularea afacerilor, indeosebi a celor producatoare de valoare adaugata.
Un alt argument important al lor este faptul ca astfel de programe au devenit recent o prioritate la nivel european. (Maria Vulpe)