Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) atrage atentia printr-un comunicat ca Romania va importa circa 70% din necesarul de resurse energetice in perspectiva anilor 2010-2012, fata de circa 40% cat importa in prezent.
In aceast sens, AOAR sustine acordarea unei prioritati speciale cercetarii din domeniul energetic, in special in domenii noi (pile cu hidrogen, energie solara, bio-diesel), cercetarea romaneasca putand fi un partener valoros la nivel european sau mondial.
In conformitate cu directivele europene, AOAR cere ca politica bugetara si fiscala sa sustina investitiile si utilizarea tot mai extinsa a energiei produse din surse regenerabile.
AOAR subliniaza astfel necesitatea elaborarii unei strategii nationale care sa asigure reducerea la maximum a dependentei Romaniei fata de importul de resurse energetice.
Reprezentantii oamenilor de afaceri critica faptul ca, atat in planul de preaderare a Romaniei la UE, cat si in Planul National de Dezvoltare pe perioada 2007-2013, nu se face nici o referire la o astfel de strategie. (D.E.)