Într-o jumatate de zi, printre brokeri si cotatii atipice, am observat clienti panicati, o piata în cadere, din care au lipsit cele mai lichide companii. Pe ringul pietei de capital, fiecare secunda poate fi fatala. Sau poate însemna o victorie. Bursa de Valori Bucuresti - o piata de milioane de euro si cu multi jucatori - este un sistem complex, cu zile "rosii" din cauza scaderilor dramatice din ultima perioada, sau "verzi", atunci când piata creste. Orice secunda conteaza la tranzactionarea actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si acea secunda face diferenta între câstig si esec. Am observat acest lucru, saptamâna trecuta, într-o jumatate de zi petrecuta la Bursa, prin intermediul uneia dintre societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) din Craiova, Invest Trust SA. De la început si pâna la sfârsit, brokerii au stat cu ochii lipiti de monitoare pentru a verifica evolutia pietei. O astfel de meserie înseamna multa adrenalina, dar si multa promptidudine în introducerea ordinelor. Unii jucatori la bursa lasa zeci de mii de euro pe mâna brokerilor, în sensul ca acestia din urma decid soarta câstigurilor din tranzactiile cu actiuni. "Lucram în timp real si orice secunda este importanta", spune unul dintre agentii de bursa. Daca întârzii numai cu o secunda aplicarea unui ordin pentru client, te poti trezi în secunda urmatoare ca pretul a variat si clientul nu mai accepta sa vânda sau vinde în pierdere.  
Craiovenii joaca tare Va prezentam în cele ce urmeaza ce înseamna o zi la BVB, cum se efectueaza tranzactiile, cum s-au comportat clientii, ce sfaturi au dat brokerii. Mai spunem si care au fost vedetele Bursei, care au fost cresterile spectaculoase si "iesirile în decor". Un craiovean a vândut într-un minut zeci de mii de actiuni a caror valoare a ajuns aproape de 100.000 de lei. Si asemenea persoane sunt cu sutele în Banie. Invocând confidentialitatea, brokerii pastreaza secretul asupra portofoliului de clienti.Între orele 9.30 - 10.00 are loc predeschiderea Bursei, adica se introduc ordinele în sistemul de tranzactionare si se formeaza pretul potential de deschidere. "Ordin" înseamna ca un jucator, un client, vrea sa vânda sau sa cumpere si îi da ordin brokerului de la SSIF sa efectueze tranzactia în numele lui. La ora 10.00, toti jucatorii din sistem intra pe ringul Bursei, iar pâna la ora 14.15 urmeaza "piata continua". Între 14.15 si 14.30, începând de saptamâna trecuta, s-a introdus un procedeu de fixing, care da pretul de închidere. "Ai prins o zi cam dificila, pentru ca sunt oprite de la tranzactionare, pe motiv de întruniri AGA, cele mai lichide societati. Sunt patru SIF-uri scoase, inclusiv SIF5, si bancile mai lichide, BDR si Banca Transilvania", avertizeaza de la început directorul Invest Trust, George Ciobanu. Sunt prezentata brokerilor si intru în sistemul Bursei.  
SNP Petrom, vedeta zilei Pe monitor vad ca fluctueaza foarte putine simboluri, iar culoarea predominanta este rosul. Adica multe societati au început ziua pe scadere. Multe preturi variaza de la o secunda la alta. Bursa a început cu o lichiditate extrem de redusa, îmi explica un broker, cu exceptia SNP Petrom, care pâna la ora 10.40 avea 7.064.400 de actiuni tranzactionate pe piata principala (Regular - pentru cunoscatori). La 10.43, deja SNP a crescut la 2,14% fata de închiderea din ziua precedenta. "Este presiune destul de mare la cumparare. Adica este o cerere foarte mare pentru emitentul respectiv, lucru pe care îl banuim ca se datoreaza cresterii pretului petrolului pe plan international", explica agentul de bursa, Adina Dumitrescu, fara sa-si ia ochii de la piata. Concomitent, Rompetrol Rafinare scade vertiginos, desi este tot în domeniul petrolier. "Este o societate care nu are profit si de aceea nu este atractiva. O bursa matura asta înseamna: ce este profitabil se vinde, ce nu are profit, nu se mai cauta. Fara nici o legatura cu pretul petrolului", spune alt agent de bursa, fara a dori sa-si faca public numele. Între timp se face liniste. Un sir lung de societati care nu sunt listate atrag atentia pe monitoare. În dreptul lor scrie "closed" (închise), pentru ca asa e legea atunci când se organizeaza AGA. Prilej sa întreb brokerul de ce e piata în scadere. "Pentru ca sunt foarte multi speculatori care vând si cumpara chiar pe o variatie a cotatiilor de 3-4%. Se tranzactioneaza pachete mari, la comisioane foarte mici. Este o evolutie nefireasca a pietei în ultimele zile si exista o teama de a cumpara", spune Adina. Cât noi vorbeam, cotatia Petrom, la ora 11.10, a urcat la 3,63%, la un volum de peste zece milioane de actiuni.  
Surprize neplacute la Broker Cluj Catre finalul saptamânii trecute actiunile SSIF Broker Cluj s-au tranzactionat ex-dividend, pentru ca data de referinta a fost pe 29 aprilie. Asa ca de joia trecuta, presedintele BVB a suspendat limita procentuala a ordinelor din sistem. Pâna la ora 11.10, Broker Cluj (cu simbol BRK) a fost suspendat pentru a fi informati toti clientii ca era prima zi ex-majorare si ca nu mai este valabila limita procentuala de +/- 15%. Ceea ce însemna ca actiunile BRK puteau fluctua cât dicta piata, fara sa existe obligatia sa se încadreze între variatii de +/-15% fata de cotatia din ziua anterioara. De ce a fost zi ex-majorare? Pentru ca toti cei care au detinut si cumparat actiuni BRK, pâna pe 23 aprilie au mai primit gratis actiuni de 38,81%. Intra BRK la tranzactionare. Agentii de bursa schimba câteva cuvinte între ei: "Este peste pretul matematic". Aflu ca în urma cu o zi s-a închis la 0,88 lei pe actiune - pret matematic, apoi s-a deschis la 0,9 lei. În câteva minute începe agitatia pe Bursa. Clientii vin interesati de evolutia BRK, de Petrom si de Transgaz. BRK începe sa scada vertiginos. Un jucator suna pe unul dintre brokeri si îi cere sa vânda tot pe BRK. Sunt zeci de mii de actiuni. Brokerul încearca sa-i explice ca nu este momentul de vânzare, pentru ca înseamna pierdere pentru persoana respectiva. În cele din urma, clientul decide: cere sa vânda tot. Extrem de rapid, brokerul comunica agentului de bursa care face tranzactia în doua secunde. "S-a dus...!", excalma unul dintre ei si se îndrepata catre mine: "Asa procedeaza un client panicat. Ia o decizie gresita în moment de tensiune". Telefoanele curg din nou si piata e usor agitata, iar SNP tine indicii bursieri ridicati, desi restul pietei e pe rosu. Alti clienti stau de vorba cu brokerii de la birourile din fata, asa-zisul front-office, un fel de interfata cu agentii de bursa. Se discuta despre evolutii ale unor cotatii, de pietele internationale, de PIB-ul din America, de crash-ul din România, de importanta informatiei financiare de calitate etc.  
"Este o perioada foarte buna sa cumperi" 
Fiecare în parte, agentii de bursa si brokerii de fata, sfatuiesc jucatorii la bursa ca este o perioada propice sa cumperi actiuni, pentru ca toate sunt scazute. Este bine sa cumperi, dar sa mergi odata cu piata, adica sa nu-ti investesti tot capitalul într-o singura zi, ci sa acumulezi treptat într-o perioada mai mare, urmarind tendinta pietei", explica Adina Dumitrescu. "Ce poti sa faci decât sa cumperi? Foarte multe au scazut în aceasta perioada, dar piata trebuie sa-si revina la valori normale, deci vor urma cresteri", spune alta tânara, si ea agent de bursa. S-a facut ora 12.09, iar SNP Petrom a ajuns la o crestere de 4%, dar a început sa creasca si Erste Bank cu 0,20%, la un volum de 571 de actiuni si o valoare de 87.135 de lei pe actiune. Putin mai târziu, aflam cu totii ca BRK a scazut cu 28,3% (deci cu minus), iar Petrom a tranzactionat peste 14 milioane de actiuni. Dupa o jumatate de ora de relas, din nou începe agitatia printre clienti. La ora închiderii, indicii bursieri au iesit pe plus, asa cum se anticipase, deoarece SNP are o pondere de 23,35% din BET, iar alte societati lichide care compun indicele respectiv au fost oprite de la tranzactionare. La 14.30 agitatia se încheie, iar brokerii îsi fac socotelile. A fost o zi plina de surprize.