Senatoarea DOINA ELENA FEDEROVICI a sustinut o declaratie politica intitulata "Exista si vesti bune - Rata de absorbtie a fondurilor europene a crescut cu 32% in 2013", pe care o puteti citi in continuare.
Ne confruntam in ultimul timp cu o avalansa de stiri, care induc o nota de pesimism total nejustificat.
De la catastrofe ecologice la caderi financiare, canalele media omit partea pozitiva a lucrurilor.
De aceea consider ca este o datorie a noastra sa subliniem elementele pozitive, determinante pentru "schimbarea in bine a Romaniei".
Depinde de noi toti cum vom intelege sa croim Romaniei o pozitie cu adevarat respectata in Uniunea Europeana. Un pas foarte important este marirea absorbtiei fondurilor europene, iar USL va folosi acest motor pentru realizarea unei cresteri economice sustenabile!
Privind retrospectiv, coonstatam ca accesarea fondurilor europene destinate tarii noastre pentru perioada 2007-2012, pentru cele sapte programe operationale (Transport, Mediu, Regional, Dezvoltarea Resurselor Umane, Cresterea Competitivitatii Economice, Dezvoltarea Capacitatii Administrative si Asistenta Tehnica) consemnau, din pacate, un esec inedit in Uniunea Europeana. Concluzia monitorizarii Comisiei Europene era una sumbra: "sistemul de management si control a functionat necorespunzator !!!".
Fata de aceasta situatie, masurile adoptate de Cabinetul Ponta au vizat tocmai imbunatatirea sistemului de verificare a achizitiilor publice derulate in proiectele finantate din instrumentele structurale in 2012. A fost creat cadrul legislativ, institutional si procedural pentru functionarea mecanismului astfel incat sa se realizeze conditiile necesare pentru prevenirea presuspendarii programelor operationale si evitarea pe viitor a unor blocaje in implementarea acestora.
Rezultatele incep sa se vada : Rata de absorbtie a fondurilor europene si, implicit, valoarea fondurilor atrase de Romania au crescut cu 32% in acest an fata de sfarsitul anului trecut. Totodata, rata de absorbtie este in prezent dubla fata cea inregistrata la sfarsitul lunii aprilie 2012. Suma totala atrasa de Romania din fondurile structurale si de coeziune a ajuns la peste 2,9 miliarde de euro la sfarsitul lunii mai 2013.
Este o realitate incurajatoare - in ultimele zile din luna mai 2013, Comisia Europeana a rambursat Romaniei noi fonduri in valoare de aproximativ 155 de milioane de euro. Suma mentionata a fost incasata prin intermediul a trei programe: Programul Operational Sectorial Mediu - peste 116,4 milioane de euro, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - peste 37,7 milioane de euro, respectiv Programul Operational Asistenta Tehnica - aproximativ 0,7 milioane de euro.
Dar trebuie sa intelegem ca nimic nu se poate realiza fara munca, pregatire temeinica si respect pentru cei din jur. Suntem deschisi dezbaterii si nu avem pretentia ca "le stim pe toate", asa cum au avut-o altii inaintea noastra.
Disputele sterile nu "construiesc" ci "demoleaza"!
Intr-odemocratie reala, opozitia parlamentara are un rol extrem de important - acela de a oferi alternative viabile in favoarea echilibrului judecatii si a puterii inteligentei de-a imagina solutii.
Uniunea Europeana face apel la ceea ce unii lideri au numit "responsabilitate europeana". Iar rezultatele obtinute, reprezinta astfel o continuare a ideii europene. Este nevoie de echilibru, de disciplina, de stoparea risipei, de investitii care aduc plusvaloare, iar toate acestea ne vor permite sa construim o economie durabila, in consens, pentru Romania.