Romania si-a pastrat traditia de tara agricola. Potrivit statisticilor, aproape o treime din populatia activa lucreaza inca in agricultura. Spre comparatie, in tarile dezvoltate ale Uniunii Europene, doar 4% din populatia activa se ocupa cu agricultura. Aceleasi date statistice mai arata ca in ultimul trimestru al lui 2006 o alta treime dintre romani muncesc in industria prelucratoare si peste 16% in comert.
Nici la vecinii nostri bulgari situatia nu este mai roz. Peste 30% din forta de munca din Bulgaria traieste si munceste la tara. Astfel, daca tinem cont de statistici, cele doua tari care au aderat ultimele la UE detin cei mai multi agricultori din Europa.
In Romania insa, fata de 2005, numarul muncitorilor din agricultura s-a diminuat cu 6%. Pe de alta parte, potrivit datelor statistice, fata de ultimele 3 luni ale lui 2005, cresteri mari ale numarului de lucratori s-au inregistrat in sectorul imobiliar, in contructii si in servicii.
Distributia pe grupe de ocupatii releva ca agricultorii si lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit reprezentau 25,4% din totalul populatiei ocupate, urmati de mestesugarii si lucratori calificati in meserii de tip artizanal (16,6%).
Repartitia populatiei ocupate pe activitati ale economiei nationale arata ca in sectorul agricol erau ocupate 29,6% din totalul persoanelor ocupate, iar in activitatile neagricole erau ocupate 6.401.000 de persoane. (Mugur Cosmin)