Curierul National publica un articol intitulat: "Vasilescu: Majorarea TVA ne-ar fi transformati in oaia neagra a Europei. O astfel de masura ar fi dus la o inflatie de doua cifre"
Puteti citi in continuare articolul citat, cu precizarea ca un mai tanar specialist in economie a observat ca masurile aplicate de Guvern (la sfatul BNR) - reduceri de salarii, pensii etc. - pleaca de la o premise falsa: Romania nu este in zona euro si ca atare ni se aplica alte criterii. Pe de alta parte, oricum am devenit oaia neagra nu numai a Europei, ci a lumii, prin masurile radicale de taiere a surselor de bani pentru populatie, implicit doborarea nivelului de trai si a oricarei sperante de mai bine.
'Majorarea TVA de la 19% la 24%, propusa de FMI, ar fi dus la o inflatie de doua cifre si ar fi facut din Romania "oaia neagra a Europei", fara posibilitatea de a se imprumuta pe pietele externe, desi este dependenta de capitalurile straine, considera Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
"Cu 15% inflatie, 'oaia neagra' a Europei scrie pe noi. Si nu putem sa iesim in lumea asta pentru nici macar un singur dolar sau un singur euro sa imprumutam, si noi suntem o tara dependenta de capitalul strain, pentru ca, oricat elan patriotic am avea, noi stim ca de foarte multa vreme noi nu ne putem descurca numai cu capitalul acumulat in aceasta tara, pentru ca este putin", a declarat Vasilescu la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de ProTV.
El a mentionat ca o crestere accelerata a inflatiei ar duce la intarzierea iesirii din recesiune "cu ani buni". Vasilescu a aratat ca FMI a cerut inversarea trendului deficitului bugetar, care a crescut in ultimii ani de la 2,5% din PIB la 5,4% din PIB si la 8,3% din PIB in 2009.

Masurile Guvernului nu sunt anticriza

El sustine ca ar fi mult mai grav sa se reinflameze inflatia, care ar eroda din nou puterea de cumparare a intregii populatii, decat sa fie reduse pensiile si salariile bugetarilor. Oficialul BNR recunoaste insa ca masurile stabilite de Guvern nu sunt masuri anticriza.
Consilierul guvernatorului BNR sustine ca afirmatiile directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn, privind majorarea taxelor in Romania au fost declaratii politice, iar aplicarea propunerilor FMI ar fi dus la reinflamarea inflatiei si prelungirea recesiunii. "Cererea de revenire in jos de la 8,3% la 6,8% din PIB implica o scadere a deficitului bugetar. (...) Ea poate fi facuta prin cresteri de taxe. Este o alternativa. S-a discutat despre ea, s-a referit la ea si seful FMI, dar seful FMI a facut-o intr-un context pe care indraznesc sa-l numesc electoral. Oricum, a fost un context politic. Realitatea este alta, altfel s-a discutat aici. Iar la unele masuri chiar expertii FMI si-au pus semne de intrebare", a mai spus Vasilescu.
Directorul general al FMI, posibil candidat la presedintia Frantei, a declarat recent la postul de televiziune France 2 ca FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, in special pentru cei mai bogati, dar autoritatile din Romania au luat decizia taierii salariilor functionarilor. "A aparut acest scurtcircuit in momentul in care undeva la periferia zonei euro s-a aprins un foc, de unde s-a molipsit toata Europa, si anume in Grecia. Ce s-a intamplat in Grecia, s-a vazut ca s-a produs un cuplaj, un deficit bugetar de doua cifre, cu o datorie a statului care depaseste 100% din PIB (...) Este preferabil sa intarziem iesirea din recesiune decat sa se intample un scurtcircuit puternic care sa aprinda si Romania asa cum a aprins Grecia. Grecia si-a luat inima in dinti si pana la urma si-a rezolvat lucrurile", a comentat Vasilescu.

100 mld. lei, economiile populatiei la banci

El sustine ca ar fi mult mai grav sa se reinflameze inflatia, care ar eroda din nou puterea de cumparare a intregii populatii, decat sa fie reduse pensiile si salariile bugetarilor. Oficialul BNR recunoaste insa ca masurile stabilite de Guvern nu sunt masuri anticriza. "Am citit, am auzit si la radio si la televiziune ideea ca aceste masuri de ajustare salariala, ajustare fiscala, sunt masuri anticriza. Imi pare rau, nu sunt masuri anticriza, ele au un singur rol. S-a produs un scurtcircuit in buget si aceste masuri sunt menite sa duca la repararea, la dregerea acestui scurtcircuit. Este un deranj dramatic si acest deranj nu poate sa mearga inainte", a adaugat consilierul guvernatorului BNR. Vasilescu a continuat aratand ca toti banii populatiei economisiti in banci reprezinta 100 mld. lei, adica 24 mld. euro, si, dincolo de dimensiunea redusa a acestora, este greu de crezut ca toata lumea ar accepta sa-si imprumute intreaga suma Guvernului. "In conditiile astea e nevoie de finantare externa, fara finantare externa nu putem merge mai departe ", a mai spus Vasilescu.

Romania nu intra in incapacitate de plata

Pe de alta parte, oficialul BNR apreciaza ca Romania nu se afla in pericol de a intra in incapacitate de plata, aratand ca banca centrala are suficienta valuta pentru a acoperi datoriile scadente. "Problema cu incapacitatea de plata este scoasa de anumite centre de informatii din lume, de anumite agentii. Ce inseamna incapacitate de plata, sa ai datorii si sa nu le poti plati cand vin la scadenta. Stiti bine ca atunci cand e vorba de plata datoriilor externe intotdeauna se asociaza banca centrala, pentru ca atunci cand sunt datorii de platit in valuta, datorii ale statului, chiar daca ele sunt decontate in lei, le plateste banca cenrala in valuta", a explicat Vasilescu.'

N.Red. Consilierul Guvernatorului BNR nu crede ca populatia ar accepta sa imprumute Guvernul cu economiile din banci. Dar taierile de salarii si pensii ce inseamna? Ca populatia este silita sa renunte la economiile din banci: daca salariile si pensiile sunt reduse, oamenii vor fi obligati sa scoata banii pentru a-i consuma, pentru a supravietui, inlocuind cotele de 25% mai putin la salarii, respectiv 15% mai putin la pensii.
Normal si civilizat era ca presedintele Basescu sa faca apel la populatie - si in primul rand la bogatii Romaniei - sa imprumute statul, urmand ca banii sa fie returnati cand situatia economica o va permite.