Petrecerea vacantei de vara pe Litoral a devenit deja o obisnuinta, iar multi dintre noi incercam sa alegem cea mai buna solutie pentru cazare. Considerata principala problema a celor cu venituri medii, cazarea pe Litoral a prins forme din cele mai diverse, de la inchirierea unei camere la hotel, pana la acceptarea unei camere la un particular. Cei cu dare de mana prefera sa dea banii pe un pachet complet cu destinatia Egipt, Grecia, Spania sau Turcia, destinatii deja consacrate ale caror statiuni cu vedere la mare atrag tot mai multi romani.

Agentiile de turism ofera in aceasta perioada pachete turistice destul de variate ca pret. De exemplu, prin Turist Center puteti alege un sejur de 6 nopti la un hotel de doua stele in Mamaia (National, Patria), pana la sfarsitul acestei luni, contra sumei de 3,3 - 5,4 milioane de lei de persoana. In aceste preturi sunt incluse si bonuri valorice de 200.000 sau 500.000 de lei pe zi. Pentru zece nopti, preturile se situeaza intre 5,5 - 9 milioane de lei. In aceeasi statiune, dar la un hotel de trei stele (Amiral, Comandor, Oxford), preturile cresc putin, proportional cu calitatea serviciilor, si ajung la 4,4 milioane de lei - 10,5 milioane de lei de persoana, pentru sase zile, tarife diferentiate in functie de alegerea clientului, camera single, dubla sau apartament. In acest caz, turistii pot alege mic dejun (150.000 de lei pe zi) sau bonuri valorice (300.000 - 400.000 de lei pe zi), incluse in pachet. De asemenea, Turist Center asigura gestionarea, rezervarea si vanzarea unor pachete turistice si in celelalte statiuni de pe Litoral (Neptun, Olimp, Eforie Nord, Saturn, Venus) la preturi bune. Tarifele cresc in medie cu cateva sute de mii de lei, din iulie pana in august, perioada de varf pe Litoral, cand numarul turistilor este maxim.

“Ofer cazare in vila cocheta... ...cu baie si balcon propriu, la 50 metri de plaja, acces la bucatarie, toate facilitatile, in zona Hanul Piratilor - Mamaia Sud. Sunt numai patru camere pe palier, curte, gratar, loc de joaca pentru copii. Pret 800.000 de lei camera pana la 1 iulie, dupa aceea... un milion de lei“. Cam asa suna un anunt pe Internet. Destul de diversificate, anunturile prin care proprietarii de case in Constanta incearca sa atraga turistii abunda in aceasta perioada pe Internet. In acest caz, camerele pot fi inchiriate chiar si cu 400.000 lei pe noapte. Exista insa si dezavantaje. Unul dintre ele il constituie lipsa unei sigurante pentru turisti si chiar calitatea ofertei care, de cele mai multe ori, este inferioara celei dintr-un hotel, fie el si de doua stele.

Tara faraonilor, accesibila celor cu bani

Dintre destinatiile turistice externe preferate de romani, Egiptul (Sharm-el Sheik, Croaziera pe Nil), Spania (Palma de Malorca), Grecia (Insula Creta) sau Turcia (Antalya) se afla la loc de frunte. Daca pana acum ceva vreme Egiptul era o destinatie de lux, lucrurile s-au schimbat dupa ce tot mai multi romani au fost curiosi sa viziteze Tara faraonilor. De exemplu, agentiile va ofera un pachet complet de servicii in Egipt, pentru 8 zile, la pretul de 500 de euro plus 2,5 milioane de lei, in aceasta perioada. In Spania, tot 8 zile platiti putin mai mult, respectiv 600 de euro plus 2,9 milioane de lei. Cat priveste Grecia, pachetul de 8 zile este foarte atractiv, ajungand la 300 de euro, plus 1,4 milioane de lei.