Senatorul Gheorghe Marcu l-a interpelat pe Emil Boc, Primul Ministru al Romaniei . Obiectul interpelarii: Pretul carburantilor din Romania

Cresterea pretului carburantilor in Romania a devenit o problema nationala, cu atat mai mult cu cat nu se coreleaza cu pretul petrolului, care a pierdut din valoare din luna aprilie si pana in prezent.
Explicatiile privind motivele cresterii accelerate a preturilor benzinei si motorinei nu sunt credibile, acestea mergand de la scaderea cererii pe piata, pana la cresterea cursului valutar. Insa toate acestea nu justifica disproportia care s-a creat acum intre pretul carburantilor si puterea de cumparare a romanilor. Transportatorii au anuntat deja proteste de amploare, daca autoritatile nu vor interveni pentru reglarea preturilor acestora de lux.
In acest context, va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
- Care este pozitia dumneavoastra vis-a-vis de cresterea alarmanta a pretului carburantilor, care antreneaza la randul ei cresterea preturilor in general?
- Care sunt, concret, masurile pe care le veti dispune pentru controlul acestei situatii care tinde sa devina periculoasa, mai ales ca sunteti deja in posesia unui raport de control al Consiliului Concurentei, control intreprins in urma cu mai multe luni?
- Cum protejati dumneavoastra, in calitate de sef al Executivului, interesele si drepturile cetatenilor in fata acestor abuzuri evidente?