Blogul lui Constantin Gheorghe: Despre o noua Revolutie Industriala

Se pare ca la orizont a aparut o noua Revolutie Industriala: fabricarea diverselor lucruri prin printare 3 D. Au scris despre asta The Economist, Wired, si acum Foreign Affairs. Lucrurile sunt la inceput, cel putin pentru omul obisnuit, care vrea sa se foloseasca de noile tehnologii pentru a-si castiga painea. Ce vreau sa spun este altceva: daca ceti avea rabdarea sa cititi tot articolul veti intelege tragedia acestei natiuni, care niciodata nu-si va permite sa-si construiasca un viitor bazat pe creatie stiintifica si tehnica. Am facut misto de comunisti, dar, privind in urma fara idei preconcepute, ei au fost mai ancorati in modernitate si mai deschisi la nou decat actualii "democrati", ocupati cu jaful banului public.
O Revolutie Industriala este produsul unei sume de evolutii. Romania a avut cateva domenii de interes, care au produs, in stiinta si tehnologie, o serie de acumulari, care puteau duce la un salt tehnologic. Era vorba de fizica nucleara, de chimie, de biologie si genetica, de aviatie, de microelectronica, de calculatoare. S-a ales praful, si nu atat de fabrici si uzine, ci de oameni si de experienta acumulata in timp. Acea continuitate intre generatii este lucrul cel mai de pret, pe care noi nu-l mai avem. Si nimic nu atrage tinerii catre stiinta si tehnologie. Ne mandrim cu "industria IT". Dar daca ne uitam mai atent, creativitatea in domeniu este foarte mica. Noi suntem, vorba bancului, cu caii. Adica oferim mana de lucru calificata pentru activitati repetitive, fara prea multa originalitate. Un fel de lucratori in lohn.
In loc sa acceleram modernizarea, noi iesim voiosi din modernitate, cantand, cu steagul anti-comunismului victorios. In ast timp Africa de Sud, condusa de un Partid Comunist, totusi, elaboreaza si finanteaza National Advanced Manufacturing Technology Strategy. Strategia noastra in domeniu? Zero barat! Iar laserul ala de la Magurele este tot un zero barat. Pentru ca efectul lui asupra sectorului cercetare-dezvoltare este tot zero. Bine ca se construieste, dar noi tot cu caii.
Si vom fi vesnic cu caii, pentru ca am facut o alegere gresita, plecand de la o idee absolut cretina: ca stiinta si tehnica sunt parti ale unei ideologii. Nici vorba! Ideologia poate favoriza sau intarzia dezvoltarea unor domenii stiintifice, vezi genetica in URSS, dar niciodata ideologia nu a creat nimic in cele doua domenii. Iar acum nimeni nu vrea sa recunoasca eroarea, si sa schimbe drastic prioritatile Romaniei, punand pe primul plan refacerea capacitatii creatoare in stiinta si in tehnologie.
Credeti ca va vorbi cineva desprea asta in campania electorala? Eu mi-am consumat de mult rezervele de naivitate...