Culturile agricole ar putea fi compromise in 2007 din cauza caldurii excesive si a lipsei zapezii inregistrate in aceasta iarna.

"Temperaturile ridicate inregistrate in aceasta iarna au influentat dezvoltarea culturilor agricole mai devreme cu aproximativ 2-3 saptamini, indeosebi pe suprafetele agricole sudice si vestice", a declarat seful Laboratorului de Agro-Meteorologie din carul Administratiei Nationale de Meteorologie, Elena Mateescu. "Acest fapt s-a reflectat prin declansarea timpurie, inca din prima decada a lunii martie, a fazei de formare si alungire a paiului la cerealierele de toamna, comparativ cu valorile normale, ceea ce ar fi insemnat spre sfirsitul lunii martie. Si la speciile pomicole asistam la un avans fenologic. Deja speciile timpurii de cais si piersic se afla in plina faza de inflorire pe suprafete extinse din sudul si vestul tarii", a precizat Mateescu.

Recomandari pentru fermieri

"Am traversat ultimii doi ani cu perioade ploioase, cu primaveri si veri foarte ploioase, cum a fost 2005. Acum, conform estimarilor, ne indreptam pe ansamblu spre un an secetos, ceea ce impune o atentie deosebita din partea fermierilor", a spus Elena Mateescu.

Specialistul ANM recomanda fermierilor un semanat mai timpuriu pentru valorificarea rezervei de apa existente in sol la data infiintarii culturilor. "As mentiona ca pe suprafetele agricole din vestul, centrul si nordul tarii rezerva de apa se situeaza, in acest moment, la valori optime, ceea ce permite infiintarea culturilor din prima urgenta a sfeclei de zahar si a florii-soarelui in conditii favorabile, iar pentru suprafetele din sudul tarii, unde rezerva se incadreaza inca la valori satisfacatoare, intr-adevar sa urgenteze insamintarile pentru ca sa beneficieze la infiintare de o rezerva apropiata sau valori satisfacatoare pentru parcurgerea primelor faze", a explicat sefa Laboratorului de Agro-Meteorologie al ANM.

Aceasta a mai spus ca trebuie aleasa o structura a sortimentului de soiuri si hibrizi adaptata acestor conditii mai specifice si adaptarea sistemului de lucrari minime ale solului la continutul de umiditate. Nu in ultimul rind trebuie urmarit semanatul mai timpuriu, alegerea unei densitati minime, astfel incit culturile sa beneficieze, pe tot parcursul sezonului de vegetatie, de o aprovizionare cit mai satisfacatoare din punct de vedere al apei.

Aceasta iarna atipica, fara precipitatii inca de la inceputul sezonului rece, din noiembrie si pina in prezent, a determinat schimbari pentru culturile de toamna, cit si pentru infiintarea campaniei de primavara din punct de vedere al evolutiei rezervei de umiditate.