Proiectul privind amenajarea pietei de gros pe Calea Basarabiei a facut ieri primul pas spre realitate. Cu o finantare de 500.000 de euro, galatenii vor avea parte, in maxim 20 de luni, de o noua hala pentru comercializarea la standardele Uniunii Europene a legumelor si fructelor, dar si de o hala de sortare a produselor.

Daca pana acum o piata de gros care sa corespunda standardelor europene si mai ales produse comercializate dupa regulile comunitare reprezentau doar vise, pana in august 2009 vor deveni realitate, pentru ca piata de gros de pe Calea Basarabiei urmeaza sa fie extinsa prin constructia unei noi hale de legume si fructe cu o suprafata de 756 de metri patrati, o hala de sortare de 312 metri patrati, dar si a altor parcari destinate TIR-urilor, toate cu fonduri europene, astfel incat suprafata totala sa ajunga la 21.000 de metri patrati.

Ieri a fost lansat proiectul piatei de gros de pe Calea Basarabiei - cooperare transfrontaliera in domeniul comertului cu produse agroalimentare in euroregiunea Dunarea de Jos, zona Galati - Cahul. Practic, potrivit termenului de executie, incepand cu august 2009 galatenii isi vor putea cumpara legume si fructe la preturi de producator.

Emil Popa, directorul Administratiei Pietelor Agroalimentare (APA), prezent la lansarea proiectului, a declarat ca, si in prezent, piata de gros din orasul nostru are printre cele mai mici preturi in comparatie cu celelalte piete de gros din tara. O alta bila alba pe care a dat-o directorul Emil Popa actualei piete de gros consta in faptul ca majoritatea produselor comercializate in spatiul respectiv sunt autohtone, si nu din import, cu exceptia citricelor. Cu toate acestea, directorul APA a explicat ca ceea ce se va face pe Calea Basarabiei este doar un "germene" din ceea ce inseamna o piata de gros, care, in opinia lui Popa, se poate dezvolta in Cartierul "Dimitrie Cantemir", dar dupa ce autoritatile galatene si brailene vor inceta razboiul.

"Dorinta noastra este de a avea in scurt timp o piata de gros adevarata la Galati, unde sa comercializam produse horticole proaspete respectand parametrii de sanatate si siguranta conform standardelor UE, mai ales ca, din decembrie 2007, piata de gros de pe Calea Basarabiei este singura piata din Romania certificata ISO 9001 de catre prestigiosul organ de certificare german TUV Rheinland", a declarat Emil Popa.

Dotari

Pentru a deveni cat mai performanta, dar si pentru a stopa neregulile care se inregistrau in randul comerciantilor, Emil Popa a introdus, in august 2007, supraveghere video la distanta a operatiunilor desfasurate in piata.

Incasari

Evolutia incasarilor rezultate din prestarile de servicii oferite comerciantilor si producatorilor a urmat un trend ascendent, de la 55.000 de euro, in 2003, la 75.000 de euro in 2004, ajungand in 2007 la peste 160.000 de euro, fapt ce a determinat transformarea ei in piata de gros de legume si fructe incepand cu anul 2005.