Craiova nu ofera prea multe alternative pentru petrecerea timpului liber in perioada estivala. De cateva zile, putinele stranduri situate in "buricul" orasului sau bine ferite de ochii indiscretilor, la marginea Craiovei, sunt extrem de vizitate.
Proprietarii piscinelor si bazinelor frumos amenajate se intrec in oferte, unele avantajoase pentru majoritatea buzunarelor, altele mai piperate, pentru oameni ceva mai pretentiosi, care vor sa se bronzeze "in conditii deosebite". Costume de baie colorate, sutiene minuscule pentru ca bronzul sa "fie uniform", ochelari de soare neaparat "cu firma pe ei", parul despletit sunt cateva dintre ingredientele care incanta ochii adolescentilor si tinerilor, transformand ziua la plaja in una lipsita de orice grija...
Bronzul natural "e scump"
Printre ofertele cu care se lauda administratorii strandurilor craiovene se gasesc piscine cu apa schimbata si filtrata zilnic, sezlonguri de lemn, umbrelute, iar pentru clientii cu posibilitati financiare, chiar sauna, jacuzzi. S-au gandit insa la toate: imediat dupa lasarea serii si pana la ore tarzii in noapte, tinerii au posibilitatea sa se distreze la discoteca in aer liber sau sa inchirieze o masa de tenis sau chiar terenul special amenajat pentru o partida de fotbal. Dar, cum orice placere costa, preturile difera in functie de locatie si de amenajari. Strandul "Hanul Doctorului" avea marti, la orele pranzului, cateva zeci de clienti, dornici de o baie racoroasa si de cateva ore pentru un bronz natural. Intrarea costa 40.000 de lei pentru adulti si 20.000 de lei pentru copii, pret in care este inclus si un sezlong de lemn, pe marginea bazinului. Administratorii sunt multumiti, avand in vedere ca doar de cateva zile temperaturile sunt mai ridicate, iar clientii au inceput sa le treaca poarta in numar din ce in ce mai mare, insa speriati oarecum de vremea capricioasa din fiecare seara.
Intimitatea si discretia costa...
La numai un kilometru de strandul "Hanul Doctorului", "Valencia" isi asteapta clientii. Aici, ofertele sunt ceva mai diversificate: sezlonguri din PVC, umbrelute pentru un pic de umbra, sauna, o camera special amenajata cu jacuzzi. Pretul de intrare este de 100.000 de lei, la care se adauga, in functie de preferinta clientului, taxele pentru fiecare dintre ofertele amintite. Alt strand aflat la dispozitia craiovenilor este "Laguna Albastra", situat chiar in mijlocul orasului, insa aici administratorii tin foarte mult sa ofere "intimitate si discretie clientilor", nepermitand sa vedem conditiile pe care le ofera adolescentilor aflati in vacanta. Intrarea este 50.000 de lei pentru adulti, 30.000 pentru copiii de pana la 14 ani, alti 40.000 de lei pentru sezlong... In plus, pe langa banii oferiti la intrare, orice iubitor de soare si apa este nevoit sa scoata din buzunar alte zeci de mii pentru o sticla de apa sau suc. "Nu ne permitem sa venim zilnic la strand, pentru ca avem nevoie de cateva sute de mii de lei. Pe langa banii platiti la intrare, mai dam pentru sezlong si altii pentru apa. Pentru o singura zi de plaja, am nevoie de cel putin 250.000 de lei. Insa, avand in vedere ca multi dintre noi, tinerii, nu ne permitem sa plecam in tabere sau la mare, mergem la strandurile din oras", a povestit Monica Diaconu, de 17 ani, din Craiova.