Firmele mijlocii vor fi administrate, incepand de luni, de o noua structura, care a fost infiintata in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, potrivit deciziei Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Este vorba de Administratia Financiara a Firmelor Mijlocii care va administra datele firmelor cu o cifra de afaceri, obtinuta la 31 decembrie 2005, cuprinsa intre 10 si 70 de milioane de lei.
Noua structura face parte din noua organigrama a Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor si din programul de reforma al administratiei fiscale. Acolo unde numarul firmelor care ar trebui incadrate in categoria contribuabililor mijlocii nu sare de 200, pentru ca activitatea noii structuri sa fie justificata, s-a decis ca portofoliul sa fie completat cu contribuabili selectati, in ordinea descrescatoare a cifrei de afaceri, dintre cei aflati la administratiile finantelor publice ale municipiilor-resedinta de judet. Cei care nu vor fi cuprinsi in categoria celor 200 vor continua sa fie luati in evidentele administratiilor in raza carora s-au aflat si pana acum.
ANAF a numit in functia de sef al Administratiei Financiare a Firmelor Mijlocii Bihor pe Geta Pop, cea care a ocupat, pana la numirea in noua functie, postul de director adjunct la Administratia Financiara Oradea. Ea este considerata de colegi cea mai nimerita pentru functie. Administratia va fi condusa si de patru adjuncti, si anume: Marin Tirla - adjunct la activitatea de control al administratiei; Stanislav Hertescha - la contribuabilii mijlocii; Doina Mircea - sef administratie la AMAVS contribuabilii mijlocii; Monica Groza - la contribuabilii mijlocii din Oradea. Sediul noii entitati va fi in Palatul Finantelor bihorene, la etajul doi, acolo unde isi desfasoara activitatea Administratia Financiara Oradea. Noua administratie fiscala dedicata firmelor mijlocii se va ocupa si de contribuabilii aflati in procedura insolventei pentru creante fiscale mai mari de trei milioane de lei. In situatia in care, in 2006, unele firme nu se mai incadreaza, din punctul de vedere al cifrei de afaceri, in categoria contribuabililor mijlocii, acestea nu vor fi scoase de pe aceasta lista decat dupa patru ani consecutivi in care realizeaza o cifra de afaceri mai mica de 10 milioane de lei. Masura administrarii separate a contribuabililor mijlocii vine la aproape doi ani de la infiintarea Directiei Generale a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, structura care se ocupa de firmele cu o cifra de afaceri mai mare de 70 de milioane de lei. De fapt, noile organisme copiaza intr-un fel modul de organizare a DGMC.