Certificatul energetic pentru cladiri, necesar pentru toti cei care vor sa vinda, sa cumpere sau sa-si construiasca o cladire, va fi obligatoriu pentru persoanele fizice incepind din 2010, a anuntat ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely.

Certificatul este ca o radiografie a cladirii din punct de vedere energetic. Un auditor termic autorizat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului face masuratori la pereti, in structura de rezistenta a cladirii si, pe baza masuratorilor, da un certificat privind unii parametri in legatura cu situatia cladirii, precum si sfaturi in ceea ce priveste o mai buna izolare termica. "Persoanele juridice deja au obligatia in cazul vinzarii-cumpararii sau construirii unei cladiri noi de la 1 ianuarie 2007, conform legii, iar locatarii persoanele fizice numai dupa 1 ianuarie 2010 au aceasta obligatie. Acest certificat, si este foarte important, trebuie sa-l faca proprietarul numai in cazul in care vinde sau cumpara o cladire sau o locuinta sau daca o da in chirie sau, evident, daca construieste o cladire noua", a spus Laszlo Borbely. Presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici din Romania, Emilia Cernea Mladin, a spus ca pentru obtinerea unui astfel de certificat este necesara instalarea unei centrale termice performante, fie ca este locala, fie ca este de cartier in cazul incalzirii centralizate, racorduri, partea de distributie, reparatii si modernizari. "Pe partea de cladire este nevoie de termoizolatie, este nevoie sa aplicam acest strat suplimentar de material care micsoreaza pierderile de caldura de la interior spre exterior, iar ferestrele cu o singura foaie de geam, de asemenea, contribuie la pierderi majore din partea cladirii, acestea pot fi inlocuite cu formule noi, performante", a explicat Emilia Cernea Mladin. Expertiza energetica se face pe intreaga cladire si, apoi, la fiecare apartament in parte se aplica o corectie in functie de imbunatatirile termice aduse acestuia. Certificatul, care va fi valabil zece ani, va avea un punctaj si o litera dupa modelul claselor de eficienta energetica de pe frigidere sau masinile de spalat. Litera A si un punctaj cit mai aproape de 100 garanteaza un imobil cu pierderi termice minime. AŽn momentul de fata Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului deruleaza un program de reabilitare termica a locuintelor, program in care deocamdata prioritate au blocurile supraetajate. Fondurile necesare provin o treime de la bugetul de stat, o treime de la bugetul local si o treime de la proprietarul cladirii. Cladirile care se incadreaza in acest program, chiar daca sint locuinte private, vor avea certificatul energetic inainte de anul 2010.

"Cu ocazia izolarii termice si a lucrarilor care se fac la aceste blocuri multietajate se da si un certificat energetic. Deci, oricine din aceste cladiri care se vor reabilita va dori sa vinda sau sa cumpere are acest certificat si este bine si pentru cumparator, si pentru vinzator sa stie exact in ce stare se afla cladirea", a explicat ministrul Lucrarilor Publice. Certificatul termic ar trebui sa creasca preturile apartamentelor sau cladirilor care au un astfel de certificat deoarece costurile de intretinere sint mai mici. Pretul unei expertize termice in momentul de fata este destul de mare, intre 2 si 4 euro pe metrul patrat.