AmosNews: Varujan Vosganian a participat la inaugurarea liniei de productie de sticla laminata

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a participat joi, 5 septembrie, la Calarasi, la inaugurarea liniei de productie de sticla laminata din cadrul fabricii Saint-Gobain Glass.
Ministrul Varujan Vosganian face parte din delegatia guvernamentala, condusa de Prim-Ministrul Victor Ponta.
Pentru noua linie de productie a sticlei laminate, care a permis crearea a 35 de noi locuri de munca, s-au investit 6 milioane de euro. Fabrica de la Calarasi este singura capacitate de productie a sticlei pe care compania o detine in sud-estul Europei, fiind destinata atat pietei locale, cat si intregii regiuni balcanice, Ucraina si Turcia. Productia totala este de 21 de milioane de metri patrati de sticla anual, iar capacitatea de productie a noii linii este de 2 milioane de metri patrati pe an. Jumatate din productie va merge catre piata locala, iar jumatate la export.
Anul acesta, compania vrea sa-si majoreze cu 10% cifra de afaceri pe piata din Romania, din care 5% datorita noii linii de productie.
Saint-Gobain are in Romania patru companii si aproximativ 1.000 de angajati.
Fabrica de la Calarasi a insemnat o investitie de 176 de milioane de euro din 2005, anul in care compania a intrat pe piata romaneasca.
Producerea materialelor de constructii, sticlei si ceramicii fine are o traditie indelungata in Romania datorita, in primul rind, existentei resurselor de materii prime necesare (resurse naturale de minerale nemetalice).
Acest sector detine o importanta deosebita in context national, furnizand resurse pentru ramuri strategice ale economiei nationale: constructiile, transporturile, agricultura, precum si nevoile de consum ale populatiei.
In prezent, aceasta industrie este integral privatizata si prezinta un grad sporit de atractivitate pentru investitori, ponderea capitalului strain fiind de peste 75%.
Intre companiile care activeaza pe aceasta piata se regasesc, alaturi de SAINT GOBAIN (Franta) in domeniul materialelor izolatoare si al sticlei plane, nume de prestigiu din domeniu: LAFARGE (Franta), HEIDELBERG CEMENT (Germania), HOLCIM (Elvetia) in subsectorul ciment, CARMEUSSE (Elvetia) in domeniul varului, BPB (Anglia), producerea ipsosului si produselor din ipsos; VILLEROY & BOCH, ROCA (Spania), LASSERBERGER (Austria), CERSANIT (Polonia), in subsectorul ceramicii fine de constructii.