Cetatenii romani indreptatiti sa primeasca despagubiri in urma unor accidente de circulatie suferite pe teritoriul unui stat membru UE vor putea primi daune de la o institutie romaneasca, in cazul in care asiguratorul persoanei vinovate de accident nu achita suma respectiva in termen de trei luni.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) va infiinta un organism de compensare pentru aceste cazuri, sistemul urmand sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007, a declarat secretarul general al CSA, Mihai Tecau.
"Ulterior, organismul de compensare va recupera sumele respective de la asiguratorul strain. El va actiona ca o entitate de sine statatoare si nu se va subordona CSA", a afirmat Tecau.
Infiintarea institutiei este prevazuta in modificarile aprobate recent de Parlament pentru Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asi-gurarilor.
CSA este obligata, conform legii, sa operationalizeze, in termen de o luna, organismul de compensare si fondul de garantare a asigurarilor.
Platile vor fi asigurate din Fondul de protectie a victimelor strazii, care a acumulat pana in prezent circa trei milioane de euro, potrivit lui Tecau.
Fondul este constituit din contributiile firmelor de asigurari care vand polite de raspundere civila auto (RCA) si reprezinta 1% din incasarile fiecarei societati pentru aceasta categorie de asigurari. Beneficiarii fondului sunt victimele accidentelor cu autori necunoscuti sau care nu detin polite RCA. (D.E.)