Conditiile impuse la acordarea de credite sunt necesare pentru asigurarea stabilitatii macroeconomice, in conditiile in care inflatia se situeaza inca la un nivel relativ ridicat, chiar daca a scazut, a declarat ieri ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, incercand sa explice introducerea restrictiilor BNR privind acordarea creditelor pentru populatie.
"La nivel psihologic, inflatia pare scazuta. Este greu sa explici populatiei ca o inflatie de 5%, adica tinta Bancii Nationale a Romaniei pentru acest an, este ridicata, in conditiile in care au fost inregistrate in trecut cresteri ale preturilor de 320%", a expli-cat Vladescu, citat de Mediafax.
El a precizat ca trebuie gasita o solutie pentru ca bancile si institutiile care ofera finantari sa-si poata continua activitatea, in conditiile mentinerii stabilitatii macroeconomice.
Potrivit datelor publicate ieri de BNR si preluate de NewsIn, creditul neguvernamental a crescut in au-gust cu 3,5% (3,55% in termeni reali) fata de luna precedenta, pana la nivelul de 82,1 miliarde de lei, cu 56,9% peste valoarea inregistrata la finele lui au-gust 2005. (M.C.I.)