Senatorul Gheorghe Pop a sustinut o declaratie politica intitulata: Plata TVA la incasarea facturii - o gura de oxigen pentru intreprinderile mici si mijlocii!, pe care o puteti citi in continuare.

Sirul de guverne basiste incununate de cel de sub tutela incompetenta a lui Ungureanu, au pus pe butuci mii de societati mici si mijlocii si au distrus zeci de mii de locuri de munca in Romania.
Pentru a ne intoarce la o situatie de normalitate va fi nevoie de o munca asidua de reparare. Munca pe care guvernarea USL a inceput-o. Senatul a aprobat, luni, in unanimitate, ordonanta Guvernului privind plata taxei pe valoarea adaugata (TVA) la incasarea facturii, incepand cu anul 2013. Ma bucur ca s-a intamplat astfel deoarece am dat astfel o gura de oxigen mult asteptata pentru intreprinderile mici si mijlocii. Sa achiti TVA fara sa incasezi facturile punea o presiune majora pe IMM-uri in ceea ce priveste fluxul de lichiditati. In contextul nefavorabil pe care criza economica si o guvernare defectuoasa au avut-o asupra operatorilor economici, acestia sunt intr-o situatie economica dificila si se confrunta cu o lipsa cronica de lichiditati.
Votul Senatului realizeaza in sfarsit un deziderat al mediului de afaceri si, pe de alta parte, transpune prevederile unei directive europene in legislatia nationala.
De subliniat este si faptul ca veniturile statului nu vor fi afectate. Dimpotriva, prin acest sistem de incasare a TVA la plata facturii se accelereaza incasarile la bugetul de stat. Se instituie astfel o echitate in circuitul economic: contribuabilii care nu achita facturile primite nu au dreptul sa deduca TVA, iar cei din sistemul de TVA la incasare si care nu incaseaza facturile emise, nu sunt nevoiti sa colecteze TVA.
In plus, contribuabilii vor fi stimulati sa-si plateasca furnizorii din sistemul de TVA la incasare, altfel nu vor putea deduce TVA-ul din facturile de achizitii. IMM-urile nu vor fi defavorizate nici pe partea de TVA colectat deoarece vor face aceasta doar la incasare.
Noua decizie legislativa realizeaza intarirea disciplinei contractuale si eliminarea blocajelor financiare din economie datorita mecanismului de deducere pana la plata precum si a colectarii pana la incasare. In plus, se elimina problema recuperarii TVA-ului achitat pentru facturile emise catre clientii care au intrat in insolventa.
In definitiv, cu totii am inteles ca avem de a face cu o decizie de bun augur, care va creste viteza de circulatie a banilor in economie, va stimula cresterea economica si va impulsiona crearea de noi locuri de munca.