Vor avea siderugistii, incepand de saptamana viitoare, Contract Colectiv de Munca, in conditiile in care prevederile celui anterior au expirat la 13 iunie? Acest lucru va fi posibil daca Sindicatul Solidaritatea a Siderurgistilor si Forum vor semna actul aditional care prevede prelungirea valabilitatii vechiului contract pana la 31 decembrie, ceea ce inseamna ca vor accepta si noile propuneri facute de conducerea Combinatului.

Sindicatele si administratia, din nou fata in fata

Administratia a prezentat joi reprezentantilor FSS Metarom Galati, SSS, UTSL si Forum o serie de noi propuneri, dar care nu includeau acordarea vreunei majorari salariale. In cazul in care reprezentantii celor patru sindicate vor accepta sa semneze actul aditional care prevede prelungirea pana la sfarsitul anului a valabilitatii vechiului contract care a expirat, administratia s-a angajat sa inceapa la 1 octombrie negocierea CCM care va intra in vigoare anul viitor.

Cea mai consistenta propunere este cea legata de marirea procentului de angajati care vor fi promovati in acest an, respectiv de la 25 la 45%. Intentia conducerii de a promova un numar atat de mare de salariati este laudabila, dar ramane de vazut daca va fi materializata in totalitate, in conditiile in care promovarile nu au inceput inca.

Pentru ca propunerea conducerii sa devina realitate, inseamna ca salariatii sa fie promovati la o categorie superioara, ceea ce ar insemna o crestere in medie de 5% a castigurilor, indiferent daca sunt posturi libere pentru categoria in care promoveaza. Conducerea Combinatului a mai propus revizuirea normelor de acordare a alimentatiei de efort si a antidotului, una dintre variantele aduse la cunostinta sindicatelor fiind ca in locul hranei de efort sa se acorde tichete de masa. De asemenea un alt subiect al discutiilor a fost dat de reexaminarea locurilor de munca unde se acorda alimentatie de efort. In ceea ce priveste procedura de instruire a angajatilor in domeniul protectiei muncii, care se facea pana acum dupa terminarea programului de lucru, si aici vor interveni schimbari, astfel ca siderurgistii vor fi instruiti in timpul programului, acest lucru urmand sa aiba loc la un interval de cateva luni.

Sindicalistii de la Solidaritatea si Forum decid azi

FSS Metarom si UTSL, care au semnat in urma cu cateva saptamani actul aditional care prevedea prelungirea valabilitatii vechiului CCM, precum si drepturile salariale de care au beneficiat salariatii retroactiv de la 1 ianuarie, au acceptat noile propuneri avansate de administratie.

Presedintele SSS, Gheorghe Tiber, ne-a declarat: "In principiu eu sunt de acord cu propunerile pe care ni le-a prezentat administratia in cadrul intalnirii de joi, dar o decizie finala, in sensul daca sindicatul va semna sau nu actul aditional, o vom lua luni, dupa ce-i vom consulta pe membrii nostri de sindicat. Atunci vom sti si cati salariati sunt de acord sa declanseze greva generala".

Reamintim ca sindicalistii de la Solidaritatea si Forum nu au semnat acum cateva luni actul aditional deoarece nu au acceptat majorarea salariala de 9,5% oferita de administratie, sindicalistii de la Solidaritatea mentinandu-si solicitarea de majorare cu 280 de lei a salariilor, iar ulterior au decis sa solicite o alta majorare salariala in cazul in care conducerea va demara negocierile noului CCM, lucru care nu s-a intamplat.