Privatizarea Bancii Comerciale Romane a atras scrisori de interes de la o serie de mari banci, care detin active cuprinse intre 60 de miliarde de euro si aproape 1.000 de miliarde de euro. Activele BCR, cea mai mare banca din Romania, totalizeaza aproape sapte miliarde de euro. "Numarul si calitatea bancilor care si-au manifestat interesul pentru preluarea BCR este deosebit de incurajator si demonstreaza clar importanta acestei privatizari pentru comunitatea bancara internationala. Sint convins ca vom asista la o privatizare reusita ", a declarat presedintele AVAS, Gabriel Zbircea.
In prima etapa de privatizare a BCR, International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au preluat 25 de procente plus doua actiuni, iar in a doua etapa, Asociatia Salariatilor BCR a preluat prin negociere directa opt procente din actiunile bancii.
AVAS a facut public anuntul de privatizare a BCR pe 16 iunie 2005.
Procesul de privatizare al BCR se va derula conform practicilor internationale in domeniu, consultant financiar fiind Daiwa Securities SMBC. Investitorii calificati conform criteriilor de precalificare vor finaliza procedurile pina in toamna anului 2005, dupa care vor depune ofertele finale, acestea trebuind sa includea o oferta financiara si una tehnica, care sa contina un plan de afaceri pentru BCR. Dupa evaluarea ofertelor valabile, se va trece la negocieri pentru finalizarea termenilor si conditiilor de vinzare si pentru intocmirea contractului.
Investitorii pot alege sa preia fie un pachet de 50% plus o actiune BCR, fie o participatie de 61,8825%.

Prezentarea bancilor interesate de BCR

ABN AMRO Olanda are mai mult de 3.000 de locatii in peste 60 de tari, active totale de 742,9 miliarde euro si un profit operational de 914 milioane euro la finele lunii martie 2005.
Texas Pacific Group participa in consortiu cu Citigroup Venture Capital International. Grupul este un fond de investitii infiintat in 1993 de mai multi oameni de afaceri. Citigroup Venture Capital International este divizia de investitii pentru pietele in dezvoltare a celui mai mare grup financiar la nivel mondial, Citigroup.
Banca Nationala a Greciei avea, la finele lunii martie 2005, active de 60,1 miliarde de euro, iar profitul net din 2004 a fost de 163 de milioane de euro.
Banca Intesa este una dintre cele mai importante banci italiene, formata prin unirea a trei institutii bancare: Banca AmbrosianoVento, Cariplo si Banca Comerciale Italiana.
Banca belgiano-olandeza Fortis are active totale de 694 miliarde euro la finele lunii martie 2005 si un profit net de 1,48 de miliarde de euro.
Banco Comercial Portugues detinea, la sfirsitul lunii martie a acestui an, active totale de 71,8 miliarde de euro si a obtinut, anul trecut, un profit dupa impozitare de 600,8 milioane de euro.
Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen, Austria, avea, la 31 martie 2005, active totale de 148 de miliarde de euro si a obtinut, in 2004, un profit inainte de impozitare de 255,1 milioane de euro.
Deutsche Bank Germania avea, la 31 martie 2005, active de 901 miliarde de euro, iar profitul net din 2004 a fost de 2,47 miliarde de euro.
BNP Paribas Franta avea active de 905,9 miliarde de euro si un profit net inainte de impozitare de 6,9 miliarde de euro la finele anului 2004.
KBC Belgia avea la finele lunii martie 2005 active de 296 de miliarde de euro si a obtinut, in 2004, un profit net de 440 milioane de euro.
Dexia a rezultat in 1996 din fuziunea Credit Local - Franta cu Credit Communal - Belgia.