In perioada 2007-2013, agricultura romaneasca va beneficia de fonduri europene in valoare de aproximativ 7,5 milioane de euro. Exista insa si cheltuieli care nu pot fi acoperite din fondurile nerambursabile, cum sunt cumpararea sau inchirierea in leasing a cladirilor, impozitele, taxele vamale, costurile de intretinere si chirie, comisioanele bancare.
Similar cu programul Sapard si FEADR se va baza pe principiul cofinantarii proiectelor de investitii private. Investitia poate fi finantata prin fonduri nerambursabile intre 50% si 70% din valoarea totala eligibila a proiectului. Fondurile acordate reprezinta cofinantarea publica la care trebuie sa se adauge cofinantarea privata, acea contributie financiara a celui care solicita fondurile europene. Un rol important in marimea procentuala a cofinantarii il are amplasarea investitiei. Aceasta poate oferi un grad de cofinantare diferit. Astfel, pentru investitiile amplasate in zona montana sau alte zone cu handicap natural, cofinantarea publica poate fi de 65%, iar in arii protejate, "Natura 2000", cofinantarea publica poate ajunge la 70%.

Credit pentru finantarea investitiei agricole

In privinta contributiei aduse de agricultor la finantarea proiectului, aceasta poate fi asigurata fie din surse proprii, valabil in cazul potentialilor beneficiari care detin deja fondurile necesare pentru contributia financiara, fie din venituri provenite din sponsorizari, donatii dovedite in conditiile legii.
Un alt mod este prin credit bancar, valabil in cazul in care potentialii beneficiari nu detin fondurile necesare pentru contributia financiara proprie.Trebuie mentionat ca nu toate cheltuielile pot fi facute din fondurile nerambursabile. Totodata, cheltuielile permise vor fi decontate doar dupa ce au fost efectuate. Printre cheltuielile care nu pot fi acoperite din fonduri nerambursabile se numara cumpararea, inchirierea sau luarea in leasing a cladirilor, impozitele, taxele vamale, taxele de import, costurile operationale, inclusiv costurile de intretinere si chirie, comisioanele bancare, costurile garantiilor, cheltuieli juridice si alte cheltuieli similare.
O alta cerinta impusa beneficiarului de astfel de fonduri este sa nu modifice proiectul pe o perioada de cinci ani de la ultima plata efectuata de Agentie. Fondurile nerambursabile europene vor fi acordate pentru tipuri de investitii private ca modernizarea exploatatiilor agricole, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice, diversificarea activitatilor nonagricole, sprijin pentru crearea si dezvoltarea microintreprinderilor cu scopul de a promova spiritul intreprinzator, dar si incurajarea activitatilor turistice.
De asemenea, prin FEADR pot fi decontate cheltuieli ca cele pentru construirea, modernizarea si extinderea cladirilor conexe unitatii de productie, achizitionarea de utilaje si echipamente noi, inclusiv IT, software, hardware sau cheltuieli reprezentand plata arhitectilor, inginerilor, a consultantilor, a studiilor de fezabilitate, achizitionarea de patente si licente. Cheltuielile pentru intocmirea documentatiei necesare proiectului sunt singurele care pot fi efectuate inainte de semnarea contractului de finantare cu Agentia de Plati, restul fiind decontate dupa efectuarea acestora.
Pot benefcia de accesarea fondurilor europene persoane fizice autorizate sau Asociatii Familiale (PFA/AF), grupuri de producatori si cooperative, microintreprinderi si intreprinderi mici si mijlocii.