Comunitatea europeana este dispusa sa aloce sume importante de bani pentru investitii in fermele romanesti, astfel incit acestea sa ajunga la un nivel cit de cit apropiat cu cele din spatiul comunitar. Ramine de vazut daca vom fi in stare sa producem si proiecte viabile pentru absorbtia acestor fonduri.
Pe data de 3 august conducerea ministerului de resort s-a intilnit la Bucuresti cu noi sefi ai directiilor agricole, precum si cu directorii oficiilor judetene de consultanta agricola si cei ai directiilor sanitar veterinare si pentru siguranta alimentului. Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati, Petre Grigore, ne-a declarat ca prioritatea numarul unu pentru ministerul de resort o constituie in momentul de fata absorbtia fondurilor SAPARD. "In agricultura romaneasca trebuie sa se treaca de la subventiile indirecte la cele directe si sa se puna accent în special pe investitii", sustine seful DADR Galati. "Infuzia" de fonduri europene ar avea drept efect consolidarea fermelor romanesti si implicit crearea de noi locuri de munca, pregatindu-i astfel pe producatorii agricoli de competitia in care vor intra odata cu aderarea in UE.

Tensiuni intre directiile agricole si agentiile de plati

Problemele intre directiile agricole si agentiile de plati au aparut aproape imediat dupa infiintarea ultimei institutii amintite, in urma cu patru luni de zile. Dupa cum am relatat intr-o serie de materiale anterioare, o buna parte din personalul DADR Galati a trecut la Agentia de Plati, lucru care s-a intimplat de altfel la nivelul intregii tari. In prezent, Agentia de Plati functioneaza la nivel national cu 1.047 de angajati, urmind ca pina în 2006 numarul lor sa ajunga la aproape 4.000, acestia ocupindu-se strict de acordarea subventiilor din agricultura. Conform spuselor sefului DADR Galati, Petre Grigore, subiectul a creat dispute intre directorii de directii agricole si cei ai Agentiei de Plati, intrucit se crease la un moment impresia in teritoriu ca cele doua institutii sint disociate. Dat fiind faptul ca nici directiile agricole si nici agentiile de plati nu dispun in prezent de suficient personal, s-a convenit ca acestea sa lucreze pentru o perioada impreuna pina la separarea lor completa.

Ne impiedicam din nou de cotele de lapte

Una dintre principalele probleme la capitolul agricultura, ce ne poate costa in final aderarea in UE, vizeaza cotele de lapte. Romania este in prezent monitorizata, in vederea stabilirii cantitatii de lapte pe care o putem produce dupa integrarea in spatiul comunitar. "Sint probleme foarte mari la acest capitol pentru ca la sate ne izbim de refuzul producatorilor de a colabora, intrucit ei asociaza aceasta cota de lapte cu vechile cote care se practicau în anii ’50. Insa datoria noastra este sa-i îndrumam, sa le aratam ca este o diferenta între ceea ce cred ei si ceea ce este în realitate", afirma directorul DADR Galati, Petre Grigore.