Autoritatile competente au avertizat mediul de afaceri ca, în cazul în care nu sunt depuse la timp declaratiile lunare catre pensii, angajatorii risca amenzi si sanctiuni. Nedepunerea declaratiilor lezeaza dreptul salariatilor la pensia administrata privat.Autoritati din judetele Dolj, Gorj, Mehedinti si Olt, sindicate si reprezentanti ai mediului local de afaceri s-au întâlnit ieri la Forumul Regional de Pensii Private, organizat la Craiova de Media XPRIMM. Aproape 70 de companii importante din Oltenia si IMM-uri (care au reprezentat 36.000 de angajati) si-au trimis în numar mare reprezentantii la eveniment, interesati fiind de tema principala, si anume aceea de a oferi solutii pentru fidelizarea angajatilor, prin sistemul pensiilor private. Discutiile s-au axat pe oportunitatea firmelor de a-si atrage angajatii de partea lor prin oferirea de pachete de pensii private facultative (Pilonul III), pentru care beneficieaza de deduceri fiscale. Dar cele mai importante aspecte ale Forumului Regional de Pensii Private s-au referit la obligativitatea companiilor de a fi corecte în ceea ce priveste depunerea declaratiilor la timp pentru pensiile administrate privat (Pilonul II).  
Neconcordante în evidente Presedinta Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), Mariana Câmpeanu, a atras atentia ca din numarul total de persoane care au aderat la un fond de pensii administrat privat circa 5,2% au fost "validate cu rezerva", adica nu se regaseau în bazele de calcul ale caselor judetene de pensii, desi ei lucrau cu carte de munca. "La Dolj au aderat la pilonul de pensii administrate privat 98.821 de persoane, iar 16.173 au fost validate cu rezerva, adica au aderat corect la fonduri, dar nu se regaseau în baza de date a Casei de Pensii, pentru ca nu erau depuse declaratiile lunare din partea angajatorilor", a precizat Mariana Câmpeanu. Datele statistice comparative prezentate de sefa CNPAS au aratat ca, în majoritatea judetelor, exista discrepante de la o luna la alta, pentru ca angajatorii - desi au persoane angajate cu carte de munca - nu depun declaratiile de pensii sau le întârzie: "La Casa de Pensii Dolj figurau, în ianuarie 2008, 11.056 de angajatori, iar în februarie a crescut la 11.165. Ca numar de angajati, în ianuarie erau înregistrati 136.169, iar în februarie au aparut cu 2.000 mai mult". Ce înseamna aceste declaratii atât de importante pentru Pilonul II? Sunt niste documente prin care firma emitenta arata ca în luna care a trecut l-a avut angajat pe "X", pentru care se vireaza în contul casei de pensii suma de... reprezentând contributia lunara a angajatului si angajatorului. Fara acel document depus lunar, chiar daca angajatul are carte de munca si munceste zi de zi, se trezeste ca la pensie are lipsuri mari si întreruperi în activitate. Oficialul CNPAS a aratat ca banii care trebuie depusi de angajator în contul pensiilor reprezinta "o proprietate a angajatului". Pentru persoanele care nu se vor regasi pe listele cu declaratii depuse de firme la Casele de Pensii nu pot fi virati banii nici pentru pensia de stat si nici pentru pensia administrata privat (pilonul II). Neglijenta firmei angajatoare poate avea repercusiuni asupra viitoarei pensii din pilonul II si consecinte juridice asupra tuturor "actorilor". "Cu totii putem fi dati în judecata de persoana respectiva pentru ca acea persoana (angajatul - n.r.) nu si-a primit drepturile cuvenite la pensie", a precizat presedinta CNPAS.  
Amenzi pentru angajatori 
Firmele prezente la Forum au fost avertizate ca, de acum înainte, orice întârziere a depunerii declaratiilor lunare de catre angajatori la casa de pensii va atrage consecinte materiale asupra firmei neglijente. "Nu este o amenintare, dar nu avem încotro! Orice nedepunere la timp a declaratiilor va atrage o amenda pentru firma sau, în prima faza, un avertisment. Lista cu firmele care întârzie declaratiile va fi transmisa la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, pentru a fi urmarite si nimanui nu cred ca îi convine sa se trezeasca pe cap cu fiscul în fiecare luna", a conchis Mariana Câmpeanu.