Desi pentru multi ar putea parea greu de crezut, autoritatile romane se pot compara, dintr-un anumit punct de vedere, cu cele germane sau franceze.

Conform declaratiilor ministrului Muncii, Paul Pacuraru, tara noastra se numara printre statele europene care se confrunta cu lipsa fortei de munca.

"Toate tarile din UE, iar Romania incepe sa fie campioana, sint in deficit de forta de munca. Toti ministrii europeni se intreaba ce trebuie facut pentru atragerea fortei de munca. Pina acum ne plingeam de somaj, iar acum avem probleme serioase cu firmele care nu gasesc pe piata cereri de locuri de munca. Din domeniul constructiilor lipsesc in Romania in jur de 200 de mii de oameni. Si in domeniul textil se vorbeste de sute de mii de oameni. Incep si ramurile de virf - medicina, farmacia - sa aiba probleme", a precizat Paul Pacuraru.

Ministrul Muncii a precizat ca omologii sai din UE concep adevarate strategii in ceea ce priveste zona din care ar trebui sa fie importata mina de lucru. Oficialii europeni se gindesc sa atraga oameni fie din tarile africane, fie din zona asiatica. Se pare insa ca romanii stiu deja raspunsul la aceasta problema. "Inainte sa plec la Bruxelles am primit sugestia de a duce in tara doua mii de muncitori din China", a spus ministrul.

Paul Pacuraru a mai aratat si ca in momentul de fata exista la nivelul institutiilor UE intentia de a se defini o politica unica in ceea ce priveste migratia fortei de munca. "Fara migratie UE ar intra in criza", a concluzionat ministrul.

Inca mai suferim de lipsa locurilor de munca

Daca e sa luam de bun tot ce spune Paul Pacuraru, tara noastra a intrat in clubul select al statelor europene dezvoltate din punct de vedere economic. Lucrurile merg atit de bine in Romania, incit piata de munca interna a devenit insuficienta.

Specialistii din domeniul social au insa o cu totul alta parere. Spre exemplu Viorel Rotila, asistent universitar la Catedra de Filosofie-Sociologie a Universitatii "Dunarea de Jos", ne-a precizat ca, cel putin in ceea ce priveste Galatiul, nu se poate vorbi despre necesitatea importarii de forta de munca: "In judet inca se inregistreaza un numar important de someri. Mai mult decit atit, pe linga somerii inregistrati exista si cei neinregistrati. Deci nu se poate vorbi despre o disparitie a problemei lipsei locurilor de munca".

Acesta ne-a spus totusi ca, doar daca ne referim la anumite domenii de activitate, cum ar fi cel al constructiilor, se poate vorbi despre o lipsa a personalului calificat. Viorel Rotila coordoneaza in acest moment, la nivelul judetului, mai multe studii de cercetare a fenomenului migratiei fortei de munca. Rezultatele unui prim studiu vor fi date publicitatii in cursul acestei luni.