Acest lucru il sustine primarul Dumitru Nicolae, care a prezentat ieri harta de zgomot a orasului, care va fi finalizata in cursul verii viitoare.

Desi nu mai reprezinta un secret pentru nimeni, poluarea fonica rezultata din traficul rutier desfasurat mai ales pe principalele strazi din oras si, in special, la orele de varf, lucru evidentiat si din masuratorile efectuate recent de Agentia de Protectie a Mediului Galati, municipiul nu este unul zgomotos, a declarat Dumitru Nicolae. Concluzia la care a ajuns edilul sef a avut la baza rezultatele masuratorilor realizate de o firma de specialitate din Bucuresti, care a intocmit harta sonora a Galatiului luand ca repere zona industriala, zona caii ferate, precum si traficul rutier, determinarile nivelului de zgomot fiind facute atat pe timp de noapte, cat si ziua.

"Masuratorile s-au facut pe timp de noapte si ziua, in zona caii ferate si a tramvaielor, in zona industriala, pe strazile din municipiu, si vreau sa va spun ca nu s-au inregistrat depasiri ale nivelurilor maxime admise ale zgomotului. Pentru zona industriala, nivelul maxim permis de decibeli este de 65 ziua si 55 noaptea, iar pe strazi sau drumuri nationale nivelul admis ziua este de 70 de decibeli, iar noaptea de 60 de decibeli", a mai declarat Dumitru Nicolae.

Uite poluarea, nu e poluarea...

Edilul sef a mai declarat ca la Combinat s-au inregistrat noaptea in jur de 60-65 de decibeli, omitand insa sa spuna ca pe harta sonora era trecuta si o alta valoare, si anume 80 de decibeli, mai mare decat cea admisa. Intrebat de reprezentantii mass-media care au observat aceasta valoare pe harta, primarul Dumitru Nicolae a gasit un contraargument, precizand ca in jurul Combinatului exista o zona linistita. Mai mult, acesta a mai declarat ca, atunci cand lucra in Combinat, nivelul decibelilor era intre 80 si 85.

Potrivit edilului sef, nici traficul rutier nu polueaza fonic municipiul, pe arterele principale inregistrandu-se valori mai mari, dar care nu depasesc limita admisa. "Forma finala a hartii o vom avea vara viitoare pentru ca trebuie facute determinari si iarna, si vara. Atunci vom stabili si masurile care trebuie sa le luam pentru reducerea nivelului de zgomot", a conchis Dumitru Nicolae.