Pentru bunurile livrate in baza unui contract de consignatie, se considera, potrivit Instructiunilor din 28 decembrie 2006 ale MFP, ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai. In sensul titlului VI din Codul fiscal, contractul de consignatie reprezinta un contract prin care consignantul se angajeaza sa livreze bunuri consignatarului, pentru ca acesta din urma sa gaseasca un cumparator pentru aceste bunuri. Consignatarul actioneaza in nume propriu, dar in contul consignantului cand livreaza bunurile catre cumparatori.
Daca nu se aplica masurile de simplificare din instructiuni, atunci cand un bun este trimis in Romania dintr-un alt stat-membru in cadrul unui contract de consignatie sau al unui contract privind stocuri la dispozitia clientului, furnizorul care nu este stabilit si nici inregistrat in scopuri de TVA in Romania realizeaza un transfer in statul-membru de origine, conform echiva- lentului din legislatia statului-membru respective; realizeaza o achizitie intracomunitara asimilata in Romania; realizeaza o livrare de bunuri care are loc in Romania conform Codului fiscal, atunci cand consignatarul livreaza ulterior la randul sau bunurile cumparatorului sau cand bunurile din stocul la dispozitia clientului intra efectiv in posesia clientului; trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in Romania conform Codului fiscal pentru a realiza operatiunile prevazute.
Vanzarea de bunuri de la furnizor la consignatar sau la clientul la dispozitia caruia au fost puse bunurile este considerata o livrare intracomunitara, din punctul de vedere al furnizorului, pe care acesta trebuie sa o declare ca atare in statul-membru din care au fost transportate bunurile este o achizitie intracomunitara, din punctul de vedere al consignatarului sau al cumparatorului bunurilor, in cazul stocurilor la dispozitia clientului, conform Codului fiscal, pe care consignatarul sau cumparatorul bunurilor trebuie sa o declare ca atare in Romania. Consignatarul si cumparatorul bunurilor, in cazul stocurilor la dispozitia clientului, trebuie sa emita documentele prevazute si sa tina un registru special in care sa raporteze: data sosirii, denumirea si cantitatea bunurilor primite; data livrarii locale a acestor bunuri in Romania, cu o trimitere la factura sau la alt document emis; data transportului de bunuri care nu au fost achizitionate si care se restituie in statul-membru de unde au provenit, precum si natura si cantitatea acestor bunuri; numele, adresa si datele de identificare ale fiecarui furnizor.
Verificarea conformitatii potrivit regulamentului comunitar
In scopul aplicarii prezentelor instructiuni, un bun expediat dintr-un stat-membru in alt stat-membru in cadrul unei vanzari cu verificarea conformitatii, definita in Regulamentul Comisiei Europene nr. 2454/93 din 2 iulie 1993 cu privire la Instructiunile de implementare a Regulamentului Consiliului nr. 2913/ 92 privind Codul Vamal Comunitar, se refera la bunuri care, daca ar fi importate, nu ar putea fi importate ca mostre, si pe care furnizorul care doreste sa le vanda le trimite pentru verificare clientului care poate decide sa le cumpere dupa verificare sau, un bun expediat dintr-un stat-membru in alt stat membru in cadrul unei vanzari cu testare definita in Regulamentul Comisiei Europene nr. 2454/93 din 2 iulie 1993 cu privire la Instructiunile de implementare a Regulamentului Consiliului nr. 2913/92 privind Codul Vamal Comunitar, se refera la bunuri care, pentru a fi importate, ar fi supuse unor teste, experimente, demonstratii sau verificari prevazute in contractul de cumparare.
Pentru a diminua problemele de natura practica privind inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, daca beneficiarul este inregistrat in scopuri de TVA conform Codului fiscal, se aplica urmatorul sistem de simplificare, in momentul in care bunurile sunt vandute beneficiarului: se considera ca are loc o livrare intracomunitara conform echivalentului in legislatia statului- membru de plecare din Codul fiscal, pe care furnizorul trebuie sa o declare ca atare in statul- membru de plecare; se considera ca achizitia intracomunitara este realizata de beneficiar conform Codului fiscal, pe care beneficiarul trebuie sa o declare ca atare in Romania.