Guvernul va emite intr-o saptamina o ordonanta pentru a scoate din peisaj pretul national de referinta si subventia data pentru plata caldurii

Guvernul va accepta ca Electrocentrale sa treaca in subordinea municipalitatii doar daca alesii locali vor lua masurile necesare pentru ca aceasta unitate sa fuzioneze cu Apaterm. Precizarea a fost facuta de secretarul de stat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor Mircea Toader si a venit dupa ce directorul Apaterm, George Cubasa, a declarat recent ca cele doua societati nu vor fuziona prea repede. "Electrocentrale va trece in subordinea Consiliului Local si, indiferent de ceea ce spun unii sau altii, cind se va face trecerea va exista o singura societate de producere si furnizare a energiei termice. Adica Electrocentrale va fuziona cu Apaterm. Va exista un termen de 30 de zile in care cele doua societati vor arde etapele legale prevazute pentru astfel de situatii. Daca nu se va face asa, Guvernul nu va da Electrocentrale municipalitatii", a declarat Mircea Toader.

Fara pret national de referinta

Democratul a mai spus si ca, la mijlocul acestei luni, Executivul va face citeva schimbari in ceea ce priveste modul de fixare a pretului energiei termice si de administrare a societatilor care produc si furnizeaza aceasta energie. "Guvernul va emite intr-o saptamina o ordonanta prin care va desfiinta pretul national de referinta si subventia data pentru plata caldurii. Toamna si iarna vor reprezenta o perioada de tranzitie, dar, incepind cu 1 ianuarie, va exista un pret local de referinta. Administratia locala va fi obligata sa suporte cel putin 10% din costurile de furnizare a agentului termic. In ceea ce priveste Guvernul, la nivel national se va subventiona in proportie de 45%, timp de trei sau patru ani, costul combustibilului folosit de societatile care produc si furnizeaza agentul termic. Acest ajutor va fi dat insa doar daca societatile respective pun in practica proiecte de modernizare pentru care vor fi folosite fonduri guvernamentale sau europene", a explicat Mircea Toader.