Alexandru Lazescu (foto), noul presedinte-director general al Televiziunii Publice, a declarat, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca este firesc ca institutia pe care o conduce sa-si reia relatiile cu Presedintia, preconizand ca in aceasta saptamana Traian Basescu ar putea aparea la o emisiune a TVR. Puteti citi in continuare cateva fragmente din interviul AGERPRES.

AGERPRES: Sunteti noul presedinte-director general al SRTv. Ce reprezinta aceasta noua postura pentru dumneavoastra?
Alexandru Lazescu: E o provocare interesanta. Eu am fost in media de 20 de ani si in paralel, de un numar de ani, sunt si profesor de jurnalism, am niste cursuri la Scoala de jurnalisti si Stiinte ale Comunicarii de la Universitatea din Iasi, dar am facut presa scrisa, radio, am mai fost in Televiziunea Romana in 2000, director executiv, aici am fost in Consiliul de Administratie si acesta e un avantaj, ca stiu totusi mediul. Chiar stau si ma intreb acum, ca stiu ca este foarte complicat, dar e o provocare pentru mine ca proiect de a incerca sa schimbam ceva. Aici sunt doua chestiuni legate de Televiziunea Romana - ce faci in interior, cum rezolvi problemele existente si care nu sunt simple, pe de alta parte, cum schimbi perceptia exterioara, care, dupa parerea mea, e mai proasta decat realitatea.

AGERPRES: Care este relatia dumneavoastra cu presedintele Traian Basescu si cand sa ne asteptam la o prima aparitie a sa, deoarece in timpul mandatului lui Alexandru Sassu a declarat ca nu va mai veni la TVR?
Alexandru Lazescu: Cu presedintele Basescu cred ca ma stiu de aproximativ 15 ani. Ne-am intalnit in diferite formule. La un moment dat, cand conduceam reteaua Monitorul, el se ocupa de campania electorala a PD-ului, din ‘96, dupa aceea ne-am intalnit cand a coordonat reteaua Mix, el era primar general al Capitalei, a fost invitat la noi. Facea Carol Sebastian o emisiune destul de populara la acel moment, se chema "Romania la raport". Deci ne-am intalnit, dar nu in mod special. L-am avut invitat la Iasi, la niste intalniri cu Grupul pentru Dialog Social, cu elita orasului sau la GDS la Bucuresti, in general in zona de campanie sau in momente tensionate, cum au fost referendumul, suspendarea si asa mai departe. Ne-am vazut de destule ori, nu am tinut un numar, dar nu pot sa zic ca sunt nici pe departe un apropiat al presedintelui, ne-am vazut la fel cum s-a vazut cu multa lume din zona de media, zona intelectuala.

AGERPRES: Cand sa ne asteptam la o aparitie a presedintelui la o emisiune a TVR?
Alexandru Lazescu: E posibil sa fie destul de repede, cred ca in aceasta saptamana, dar nu stiu foarte sigur, pentru ca are o agenda, e prins cu inundatiile, dar in principiu e posibil ca in aceasta saptamana sa vina la Televiziunea Nationala.

AGERPRES: Ati facut dumneavoastra un demers in acest sens sau solicitarea a venit de partea cealalta?
Alexandru Lazescu: Nu m-am ocupat eu in mod special, cred ca a venit, din cate stiu, de la noi demersul. E o propunere editoriala, numai ca nu era reglat momentul, pentru ca tine de program, ceea ce intr-un fel era firesc si pentru noi era de asteptat ca el sa vina la Televiziunea nationala, unde nu a mai fost de multa vreme. Mi se pare firesc sa reinnodam un tip de relatie cu o institutie, nu discutam de cine e in fruntea acelei institutii. Din punctul acesta de vedere, cum am spus si cu alte ocazii, ideea este sa fim deschisi catre tot ce inseamna institutiile statului, opozitie, nu e o problema.