GANDUL.info : Ce planuri are Guvernul Ponta pentru cota unica

Surse din cadrul USL au declarat, pentru gandul, ca noul Guvern va mentine cota unica pana la alegeri, impozitul progresiv urmand sa fie aplicat incepand cu viitoarea executie bugetara.
Premierul desemnat Victor Ponta declara inainte de a prelua misiunea de a forma Guvernul ca dupa venirea USL la putere se va renunta la cota unica de impozitare si se va aplica un impozit progresiv. Potrivit "Viziunii economice a USL" lansata in luna mai a anului trecut, impozitul progresiv urma sa aiba trei cote: de 8% pentru salariile de pana la 800 de lei, cota 12% de la 800 de lei pana la 1.600 de lei si o cota de 16% pentru veniturile ce depasesc 1.600 de lei pe luna. Calculele pentru introducerea cotei progresive erau coroborate cu aplicarea altor masuri economice gandite de finantistii USL.
Preluarea guvernarii inaintea de alegerile parlamentare da peste cap socotelile celor de la USL si pe cele ale lui Victor Ponta. Surse din cadrul USL au declarat, pentru gandul, ca premierul desemnat vrea sa mentina cota unica de impozitare pana alegerile parlamentare. "Cota progresiva urmeaza sa fie aplicata incepand de anul viitor, daca USL se va afla la putere. Aceasta masura economica urmeaza sa fie aplicata impreuna cu cele prezentate in strategia economica a USL. Pe baza cotei progresive se va face bugetul pentru 2013, iar mediul de afaceri isi va putea face bugetele cunoscand noile realitati. Decizia finala urmeaza sa fie anuntata dupa negocierile de luni cu FMI", au precizat sursele citate pentru gandul.
Guvernul Ponta ar urma sa aiba un mandat indreptat spre rezolvarea anumitor prioritati de moment: returnarea banilor incasati ilegal de stat de la pensionari prin plata CAS de 5,5% si readucerea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010. Guvernul ar urma sa anunte un calendar precis pentru reesalonarea acestor datorii.
Un adversar declarat al cotei unice este presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. El a declarat in repetate randuri ca aceasta este "o prostie" si ca prin ea se adancesc diferentele "intre bogati si saraci". Presedintele de onoare al PSD a precizat, pentru gandul, ca se poate aplica cota progresiva incepand de acum, dar asteapta sa vada ce decizie ia Victor Ponta. "Nu comentez mai mult pana nu vad programul economic al lui Victor Ponta", a afirmat Ion Iliescu.