In cursul acestui an inspectorii de munca au aplicat 34 de sanctiuni, in cuantum total de 148.000 lei, angajatorilor ai caror salariati au suferit accidente mortale de munca.

73 de angajati ai unor societati comerciale au suferit in cursul acestui an accidente de munca, din care 8 si-au pierdut viata. Numarul accidentelor de munca produse in perioada 1 ianuarie - 15 august 2008 nu a crescut comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Potrivit inspectorului sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Galati, Ionel Petrea, in cursul acestui an au fost aplicate, pentru neregulile constatate in domeniul sanatatii si securitatii in munca, 1.349 de sanctiuni, in valoare totala de 1.662.000 de lei, din care peste 10% reprezinta valoarea amenzilor acordate in urma finalizarii cercetarii imprejurarilor si cauzelor care au condus la producerea accidentelor mortale de munca.

"Aproape jumatate din numarul accidentelor de munca produse in cursul acestui an au avut ca victime angajatii care lucrau la firmele ce aveau drept obiect de activitate constructiile. In urma finalizarii anchetelor efectuate de catre inspectorii de munca galateni, in cazul accidentelor mortale de munca au fost aplicate angajatorilor 34 de sanctiuni contraventionale ce se ridica in total la 148.000 de lei", ne-a mai declarat inspectorul sef al ITM Galati, Ionel Petrea. Potrivit aceleiasi surse, in cursul acestui an au existat angajatori la care s-au inregistrat chiar si doua accidente mortale de munca, motiv pentru care notele de plata au fost mai consistente. Sanctiunile au fost acordate potrivit legii, existand prevederi care stabilesc cuantumul amenzilor care se aplica in cazul fiecarul caz de nerespectare a normelor de sanatate si securitate in munca. Astfel, de exemplu, in cazul in care se constata ca salariatul care a suferit un accident mortal de munca nu a avut efectuat controlul medical, angajatorul este sanctionat cu suma de 8.000 de lei. De asemenea, legea prevede sanctiuni si pentru neasigurarea echipamentului de protectie sau a conditiilor corespunzatoare din punctul de vedere al sigurantei in munca.