Castigurile din tranzactiile bursiere efectuate in 2006 vor fi impozitate cu 16%, daca investitorii detin actiunile respective de mai putin de un an. Acestia au obligatia sa achite contravaloarea impozitului pana la 25 ianuarie la trezoreriile din raza de domiciliu, iar pana la 15 mai trebuie sa depuna declaratia fiscala aferenta castigurilor. Tot pana la aceeasi data, indiferent ca au inregistrat pierderi sau castiguri din tranzactii cu titlurile de valoare, altele decat actiunile primite cu titlu gratuit in cadrul programului de privatizare in masa, toti investitorii au obligatia de a intocmi si depune o declaratie privind profiturile sau pierderile, conform articolului 83 din Codul Fiscal valabil pentru 2006. Scutiti de impozit vor fi investitorii care au inregistrat castiguri in 2006 pe baza unor titluri detinute pe o perioada mai mare de 365 de zile, intrucat acesta a fost retinut si achitat de catre societatea intermediara.
ßi asta pentru ca, conform articolului 67 din Codul Fiscal, in cazul castigului din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, care au fost dobandite si instrainate intr-o perioada mai mare de 365 de zile, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine intermediarilor.
Termenul de virare a impozitului este, in acest caz, pana la 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Nici investitorii care au obtinut pierderi din transferurile de valori mobiliare efectuate in cursul lui 2006 nu au obligatia de a plati impozit.

Fisa de portofoliu, prin posta

Investitorii care vor trebui sa plateasca impozit o vor face pe baza fisei de portofoliu care va fi transmisa de catre compania intermediara prin posta la domiciliul mentionat in contractul de intermediere. Fisa de portofoliu va fi transmisa cel putin pentru cei care au derulat tranzactii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in 2006. Pentru clientii care au derulat tranzactii la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS), fisa de portofoliu se va transmite intr-o scrisoare separata. Aceasta dupa ce BMFMS va finaliza o aplicatie informatica ce va permite prezentarea fisei.